Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
14.6.2013 / Landsbygdens Folk
Granbarkborren har ökat katastrofalt
Skogsägarna uppmanas att granska sina granskogar på särskilt riskbenägna platser och vid behov hindra att barkborrarna sprider sig i omgivningen. En skogsägare kan åläggas ersättningsskyldighet om skadorna sprids. Utöver de uppföljande fångsterna granskar Skogscentralen över hundra riskobjekt i södra Finland och övervakar att de bestämmelser som gäller lagring av virke följs.
Skogsägarna uppmanas att under försommaren granska sina egna granskogar med avseende på skador. Mest utsatta för skador är gamla granbestånd, särskilt varma skogsbryn och skogsdungar på torra ståndorter. Riskområden är också områden i närheten av vilka det har funnits granar som torkat ut på grund av granbarkborre och vindfällen som lämnats i skogen.
Man kan känna igen angrepp av granbarkborre på det fina bruna sågspånsliknande mjölet kring små hål vid roten eller på ytan av stammen. Grenverkets skick avslöjar inte skadorna - en gran som ser grön och livskraftig ut kan ha invaderats av granbarkborre.
De träd som har invaderats av granbarkborre måste fällas och barkas eller transporteras bort från skogen ifall de är flera än 20 stammar. I fråga om mindre antal träd uppmanas man inte att avlägsna träden, eftersom det då finns en risk att man skadar de levande träden. Då är skadan större än den nytta man får av att avlägsna barkborrarna.
Ifall antalet granar som drabbats av granbarkborre överstiger avverkningsskyldigheten lönar det sig att avverka hela den gamla granskogen på en gång för att man ska kunna hindra att skadorna sprids. Redan döda granar ska lämnas kvar, eftersom största delen av granbarkborrarna redan har lämnat träden och de döda granarna kan hysa naturliga fiender och konkurrenter till granbarkborrarna.
De träd som har invaderats av granbarkborre är i det här skedet av sommaren fortfarande användbara, men om de torkar eller blånar rasar deras ekonomiska värde.
Skadeinsekterna kan också föröka sig i redan avverkat och staplat virke. På grund av den varma våren är det motiverat att också tidigarelägga bortförseln av granvirke.
Bestämmelsen gäller också energivedshögar som fyller måtten för gagnvirke och grupper av minst tjugo stammar av vindfällen. Skogscentralen övervakar att de utsatta tiderna iakttas i fråga om barrträdslager.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab