Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.6.2013 / SLC
Nylund kritiserar Atria
ÖSP:s förbundsordförande Mats Nylund rasar över Atrias beslut att för andra gången inom ett par veckor sänka producentpriset på griskött. 
 
– Prissänkningen är fullständigt oacceptabel! Atria meddelar om förbättrat resultat och i nästa stund sänker man producentpriserna. I våra grannländer har prisutvecklingen varit positiv de senaste veckorna och producenterna har förväntat sig en liknande utveckling hos oss, säger Nylund.
 
Vi närmar oss högsäsongen – grillsäsongen – för inhemskt svinkött. Atria har profilerat sig som flaggskeppet för inhemskt kött och nu går de i bräschen för att sänka producentpriserna.
 
– Nu måste det vara slut med att det alltid är primärproducenten - bonden - som ska pruta på sin andel. Det är hög tid Atria minskar antalet direktörer inom köttförädlingen och ger klara uppdrag för de som blir kvar. Atria bör också överväga om det börjar bli dags att avsluta verksamheten i Ryssland som har varit olönsam ända sedan starten. Bolaget borde i stället koncentrera sig på sitt huvudsakliga uppdrag som är att förädla inhemskt kött och se till att producenterna på gårdarna har en lönsam verksamhet som de kan leva på, fortsätter Nylund.
 
Nylund menar att resultatet av prissänkningarna bidrar till att minska produktionen av inhemskt griskött och på sikt underminerar det branschens mål att förse konsumenterna med det de vill ha – inhemskt griskött.
 
ÖSP:s förbundsstyrelse behandlade Atrias prissänkning på sitt styrelsemöte tidigare i veckan och konstaterade att svinköttsproduktionen befinner sig i en lönsamhetskris med ständigt stegrande kostnader.
- Nu måste Österbottens Kött och de övriga ägarandelslagen skärpa sin ägarstyrning. Det får inte vara så att huvudägarnas röst inte når fram till den operativa ledningen, avslutar Nylund.


*ÖSP är Österbottens svenska producentförbund med ca. 7 700 medlemmar. Andelslaget Österbottens Kött ansvarar på sitt verksamhetsområde för anskaffningen av det inhemska kött som Atria behöver.
 

Tilläggsinformation:
Mats Nylund, tel. 050-512 2191

 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab