Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
7.6.2013 / Landsbygdens Folk
Högljutt bondetåg gav genklang på Åland
Alla lagtingets 30 ledamöter och samtliga sex ministrar i den åländska landskapsregeringen hade personligen bjudits in till demonstrationen. Många av dem hörde jordbrukarnas krav som sammanfattades i fem punkter:
1) Landskapsregeringen måste ompröva motfinansieringen för LBU-programmet. Nu föreslås den sänkas med drygt 7 miljoner euro under perioden fram till 2020.
2) Motfinansieringen bör vara minst på samma nivå som i nuvarande program och inte sämre än i Finland.
3) En opartisk konkurrensutredning där även konkurrenskraften utreds bör genomföras.
4) Det förslag till nytt LBU-program som i dagarna sänds på remiss till jordbruks- och andra organisationer måste innehålla stödbelopp för åtgärderna.
5) Skärgårdens särskilda problem måste beaktas.
I ett öppet brev till lagtinget och landskapsregeringen betonar ÅPF också att gårdsstödet, som i många länder är helt finansierat av EU, är mycket högre än det åländska stödet.
- Därför måste alla andra stödmöjligheter utnyttjas optimalt.
I brevet påpekas att självstyrelsemyndigheterna nu måste visa att Åland inom ramen för självstyrelsen kan säkra livsmedelskedjans konkurrenskraft och trygga både primärnäringens och livsmedelsindustrins arbetsplatser.
- På detta sätt möjliggör vi upprätthållandet av det natur- och kulturlandskap som ger förutsättningar för en trivsam boendemiljö och skapar attraktionskraft för turismen, avslutar ÅPF sitt öppna brev.
ÅPF:s viceordförande Tage Eriksson tog i sitt tal upp näringsministern Fredrik Karlströms uttalande i en radiodebatt med Henry Lindström och kvinnoutskottets ordförande Yvonne Mattsson att det bara är genom att investera som jordbrukarna kan bli ordentliga skattebetalare.
- Många av våra medlemmar tog väldigt illa upp och tyckte att vi på något sätt borde agera emot Karlströms uttalande, säger Eriksson.
Han hoppades att han "någon gång kan förlåta" Karlström för hans uttalande.
- Men jag kommer aldrig att glömma det!
Fredrik Karlström var den enda av landskapsregeringens ministrar som inte var med vid demonstrationen, eftersom han hade prioriterat ett annat uppdrag i Borgå. Men på Facebook skrev ministern redan samma dag "mobben" hade krävt hans avgång, vilket också skedde i några sporadiska rop.
Eftersom ordet mobb enligt Svenska akademiens ordlista bland annat betyder "pack" och "slödder" har demonstrationens deltagare också tagit mycket illa upp av detta.
Även lantrådet Camilla Gunell ansåg i tidningen Nya Åland att Karlströms uttalande var "olämpligt". Hon beskrev själv demonstrationen som en "sansad viljeyttring".
Däremot gav Gunell inga löften om högre bidrag till jordbruket jämfört med den "omställningsbudget" som landskapsregeringen presenterade i fjol på våren.
- Det är en färdplan som de fyra partierna i regeringen varit eniga om, påpekade Gunell.
Hon påpekade att tjänstemannaförslaget om Ålands nya landsbygdsutvecklingsprogram ska ut på remiss under sommaren och att det "slutliga beslutet" om stödnivåerna ännu inte är fattat.
Men lantrådet aviserade ändå att det blir någon form av nedskärningar i jordbruksstöden eftersom alla grupper i samhället måste medverka för att landskapsbudgeten ska vara i balans år 2015.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab