Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
7.6.2013 / Landsbygdens Folk
Parlamentet kritiserar nedskärning av gårdsstöd
Rådets, d.v.s medlemsländernas överenskommelse om långtidsbudgeten för 2014-2020, förutsätter att taket för jordbrukets utgifter sänks för att minska belastningen för de nettobetalande länderna. Nedskärningsbehovet föranleds av EU:s automatiska mekanism för budgetdisciplin.
Enligt kommissionens beräkningar kommer anslagen för gårdsstöd i 2014 års budget att överskrida det fastställda taket för utgifterna. Detta skulle förutsätta en nedskärning av gårdsstödet med fem procent över hela linjen. Undantag skulle beviljas för små jordbruk med en stödrätt på mindre än 5.000 euro.
Det vill parlamentets jordbruksutskott inte gå med på. Parlamentets rapportör Luis Manuel Capoulas Santos påpekar att parlamentet inte har godkänt långtidsbudgeten.
Utskottet avvisar de föreslagna strykningarna och utgår för sin del från ett yppigare belopp som bygger på kommissionens ursprungliga förslag till långtidsbudget. Därmed skulle de direkta stöden kunna sänkas med som mest 0,75 procent. Detta beaktar också Kroatiens inträde i EU denna sommar.
Rådet och parlamentet förhandlar för närvarande om en kompromiss för nästa långtidsbudget. Det kan bli knepigt att nå en lösning, eftersom rådet inte vill tumma på nedskärningskravet. Jordbruksutskottet inskärper att parlamentet i sin tur helt och hållet kan vägra att diskutera nedskärningar om rådet visar bristande beredskap att kompromissa.
En annan tvistefråga är undantaget för småbruk med en stödrätt under 5.000 euro, som kommissionen har föreslagit. Enligt jordbruksutskottet bör denna gräns bibehållas.
Flera stora medlemsländer kräver att alla direkta stöd ska skäras ned enligt samma skala, oberoende av storlek. Tanken är att medlemsländer med småstrukturerat jordbruk, exempelvis Rumänien, skulle gynnas oproportionerligt mycket.
Den slutliga utgången i plenum är oviss, eftersom parlamentets budgetutskott i motsats till jordbruksutskottet förespråkar en strykning av 5.000-gränsen.
Jordbruksutskottets ordförande Paolo De Castro varnade på tisdagen rådet för arrogans i de pågående trepartsförhandlingarna om CAP-reformen. Enligt De Castro kan förhandlingarna ännu stranda om medlemsländerna inte är beredda att kompromissa.
Han anmärkte att parlamentet måste vänta tre månader på de slutliga beräkningarna om fördelningen av landsbygdsstöden som rådet beslöt om redan i februari. Parlamentet fick tillgång till dokumentet först senaste vecka.
De Castro underströk att parlamentet måste betraktas som en jämbördig partner i CAP-förhandlingarna. Rådet skulle göra klokt i att ta parlamentet på allvar.
Jordbruksutskottets ordförande kritiserade rådet för bristande kompromissvilja. Trepartsförhandlingarna mellan kommissionen, rådet och parlamentet går för långsamt framåt, dundrade De Castro.
Han efterlyste klara och tydliga framsteg under de närmaste dagarna och veckorna. I annat fall riskerar CAP-förhandlingarna att gå om intet. Om listan med olösta frågor fortfarande är lika lång under den sista juniveckan blir det ingen reform, sade De Castro.
Luis Manuel Capoulas Santos anklagade medlemsländerna för att betrakta sina budgetpositioner som heliga. Inget område får vara tabu, påpekade han.
Hittills har 24 trepartsmöten ägt rum i sen så kallade trilogprocessen. Men jordbruksutskottet anklagar rådet för att med flit lämna de svåra frågorna till en sista, lång förhandlingsnatt.
Vi är beredda att förhandla dygnet runt under den närmaste månaden för att nå ett avtal. Men då ska medlemsländerna vara beredda att göra detsamma, underströk Capoulas.
Enligt Capoulas har parlamentet och rådet kommit närmare varandra när det gäller direkta stöd, småbruk och miljövillkoren. Differenser finns bland annat i frågor som gäller överföringen av stöd mellan den första och den andra pelaren.
Det irländska ordförandeskapet eftersträvar en slutuppgörelse vid det sista ministermötet under Simon Coveneys ledning. Mötet hålls i Luxemburg den 24 och 25 juni. I så fall skulle CAP-uppgörelsen bli färdig under Irlands sista dagar vid EU-rodret. Enligt irländarna kunde smärre meningsskiljaktigheter i värsta fall lämnas överstående till juli månad utan att äventyra själva avtalet. Stora differenser i ett så sent skede skulle däremot försena CAP-reformen med flera månader eller skjuta fram den på obestämd tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab