Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
3.6.2013 / SLC
SLC: Trygga nivån på LFA-stödet
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. befarar att finansieringsramarna för Finlands landsbygdsutvecklingsprogram för perioden 2014–2020 blir för knappa och fördelningen missriktad. Programmet är omfattande och innehåller bland annat riktlinjerna för det kommande stödet till ogynnsamma områden, det vill säga LFA-stödet, miljöersättningen och stödet till djurens välmående. Speciellt bekymrad är SLC:s styrelse för det kommande LFA-stödet.

- Jordbrukets anslag skall hållas kvar inom näringen och ska definitivt inte överföras på andra åtgärder som inte stärker jordbrukets verksamhetsförutsättningar, säger styrelseordförande Holger Falck.

- Då lönsamheten inom jordbruket fortfarande är svag och det gårdsstöd som EU betalar till näringen kommer att sjunka, tål jordbruket inga försämringar i andra viktiga stöd, påpekar vice ordförande Mats Nylund.

SLC oroar sig också för att miljöersättningens krav utformas så strängt att de försämrar jordbrukarnas produktionsförutsättningar, vilket tvingar dem att vara utanför miljöersättningsprogrammet.

SLC utgår från att de olika delarna av den kommande jordbrukspolitiken klarnar inom kort. Utkastet till landsbygdsprogram är en viktig del. För den fortsatta nationella beredningen är dock de kommande linjedragningarna för EU:s jordbrukspolitik samt unionens långtidsbudget för 2014-2020  av avgörande betydelse.


Tilläggsinformation:
Ordförande för SLC:s centralstyrelse, Holger Falck, tel. 050 555 3711
Vice ordförande för SLC:s centralstyrelse, Mats Nylund, tel. 050 512 2191
SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab