Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.4.2013 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar informerades om trilogförhandlingarna
Parterna möts minst en gång per vecka. Ett flertal tekniska frågor och definitioner har redan diskuterats. Snart står de riktigt tunga frågorna på dagordningen.
Enligt Coveney är differenserna mellan parterna störst i frågor som gäller den interna utjämningen av gårdsstöden, produktionskopplade stöd, datumet för avvecklingen av sockerkvoterna och miljövillkoren.
Det irländska ordförandeskapet kommer att strikt hålla fast vid de ståndpunkter som jordbruksministrarna enades om i mars, också i knepiga situationer, underströk Coveney i Luxemburg.
Han konstaterade att kommissionen och parlamentets representanter har ett större spelrum än rådet, eftersom de har möjligheter att under pågående möte rösta internt. EU-ordförandeskapet är beroende av sina ministrar, som sammanträder en gång per månad.
För att kunna förhandla effektivt om de kontroversiella frågorna kommer Irland i egenskap av representant för rådet att behöva ett större mandat av medlemsländerna, sade Coveney. En utvidgning av mandatet kan bli aktuellt i maj.
Enligt Coveney kommer läget i trilogen att diskuteras närmare under ministermötet i maj och det informella ministermötet i Dublin i slutet av samma månad.
Inga större diskussioner var inplanerade för CAP-diskussionerna under måndagens ministermöte. Spanien tog ändå vara på tillfället att protestera mot den interna utjämningen av jordbruksstöden.
Spanien vill också i fortsättningen ha gårdsstöd som kan variera mellan regioner och produktionssektorer. Detta har en absolut prioritet för oss, underströk Spaniens jordbruksminister Miguel Arias Canete, som stöddes av Portugal, Italien och Grekland.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș svarade att kommissionen redan har mjukat upp sina krav på en nationell utjämning av gårdsstödet. Medlemsländerna måste i sin tur godta en viss utjämning som inte bara är kosmetik.
Enligt Cioloș får de gröna åtgärderna inte urvattnas i förhandlingarna. Kommissionen förutsätter också att medlemsländerna går med på obligatoriska extrastöd för unga jordbrukare så att de inte blir en nationell angelägenhet.
En viktig fråga för kommissionen är också de offentliga stödlistorna och en fortsatt avveckling av stödbyråkratin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab