Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
26.4.2013 / Landsbygdens Folk
Nya förhoppningar om långtidsbudget
EU-parlamentet har hittills vägrat att acceptera EU-rådets förslag till långtidsbudget för 2014-2020. Parlamentet anser att budgetramen är alltför sparsam för att garantera unionens möjligheter att sköta sina förpliktelser.
Dessutom visar budgeten ett underskott på 52 miljoner euro. En underskottsbudget är inte tillåten, enligt EU-fördraget.
Långtidsbudgeten diskuterades vid det allmänna rådets möte på måndagen i Luxemburg. Enligt företrädarna för flera EU-regeringar är chanserna goda att institutionerna ska nå samförstånd under våren.
Irlands utrikeshandelsminister Eamon Gilmore påminde om att mer än två månader har förflutit sedan budgeten godkändes i rådet. Nu är det all orsak för parterna att handla för att garantera att EU-programmen rullar vidare också nästa år.
De flesta medlemsländer är villiga att tillåta en omfördelning av budgetanslag mellan olika rubriker, vilket är en av de fordringar som parlamentet ställer. EU-regeringarna kan också tänka sig en mellanöversyn av långtidsbudgeten före år 2020.
En förutsättning är att inga genomgripande förändringar i budgetramen företas i samband med en sådan mellanöversyn.
Den kanske svåraste tvistefrågan gäller parlamentets krav på en tilläggsbudget på 11,2 miljarder euro för år 2013. I förhandlingarna om 2013 års budget i december tillbakavisade medlemsländerna detta krav med en akut budgetkris som följd.
I det allmänna rådet betvivlade framför allt Nederländerna och Storbritannien behovet av en tilläggsbudget i den aktuella storleksklassen. Medlemsländerna ska försöka enas om ett gemensamt förslag i medlet av maj.
Det är första gången som parlamentarikerna på allvar kan göra sin medbestämmanderätt gällande som lagstiftande makt i budgetfrågor. Lissabonavtalet från 2009 ger parlamentet en lika tung maktställning som medlemsländerna i EU-rådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab