Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.4.2013 / Landsbygdens Folk
Nygamla EU-regler för nästa års gårdsstöd
Medlemsländernas svårigheter att nå enighet om långtidsbudgeten fram till år 2020 har försenat CAP-reformen. Reformen kommer att träda i kraft i början av år 2015, ett år senare än planerat.
De rättsliga grunderna för jordbruksreformen ska visserligen träda i kraft redan nästa år. Men medlemsländerna hinner inte ställa om sina stödmyndigheter med en så kort varsel. Provisoriska bestämmelser ska därför garantera kontinuitet under 2014.
För jordbrukarna är inga större förändringar att vänta. Det handlar närmast om tekniska arrangemang. Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș arbetar EU i huvudsak vidare med gamla regler fram till 2015.
I praktiken kommer till exempel de nya miljövillkoren att skjutas fram med ett år, oberoende av vilka lösningar EU-institutionerna till slut enas om i sina trepartsförhandlingar.
De viktigaste inslagen i de nuvarande stödordningarna – gårdsstöd, enhetlig arealersättning, kopplade stöd och särskilda stöd enligt artikel 68, kommer att förbli i kraft under 2014.
Samtidigt beaktas de inbesparingar i långtidsbudgeten som medlemsländerna kom överens om i februari. Utjämningen av stöden mellan medlemsländerna beaktas också.
Detta innebär att gårdsstöden kan sänkas något, under förutsättning att EU-parlamentet ger sitt samtycke.
Övergångsbestämmelserna omfattar också regler som gör det möjligt för medlemsländerna att överföra medel mellan två pelare redan år 2014. Men förslaget väcker skepsis i flera medlemsländer som anser att denna regel borde vänta till 2015.
För landsbygdsutvecklingen är också vissa övergångsbestämmelser nödvändiga, bland annat för att hantera följder som de försenade bestämmelserna för gårdsstöden kommer att ha för vissa landsbygdsprogram.
Övergångsreglerna tryggar kontinuiteten för fleråriga program, försäkrar kommissionen. Bestämmelserna saknar finansiella konsekvenser, eftersom stödet till landsbygdsutvecklingen förblir oförändrat.
Kommissionen fastställer också övergångsbestämmelser för Kroatien, som blir EU-medlem i sommar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab