Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.4.2013 / Landsbygdens Folk
EU vill skärpa straffen för fusk med livsmedel
De sammanlagt 7.300 laboratorietesten i alla medlemsländer arrangerades som en reaktion på skandalen med hästkött i färdigprodukter som egentligen skulle innehålla nötkött.
Laboratorierna påträffade rester av hästkött i 4,6 procent av alla testade produkter, bland annat hamburgerbiffar, lasagne och gulaschsoppor. Enligt Borg handlar det om regelrätta matbedrägerier som EU inte kan tolerera.
Så sent som i början av april upptäcktes i Nederländerna ett parti med 50.000 ton nötkött som innehöll hästkött. Köttet hann distribueras till flera hundra återförsäljare runt om i Europa.
Borg underströk att konsumenternas förtroende för livsmedelskedjan måste återställas. Livsmedelsindustrin är den viktigaste ekonomiska sektorn i EU. Under de kommande månaderna ska kommissionen lägga fram förslag till skärpta kontroller.
Hälsokommissionären aviserade också strängare sanktioner och avskräckande böter för bedrägerier i samband med märkning av kött.
Laboratorier i EU:s medlemsländer har sedan februari genomfört sammanlagt 7.259 stickprov för att kartlägga hanteringen av hästkött i unionen. Testaktionen kartlade både förekomsten av häst-dna och spår av hästläkemedlet fenylbutazon.
Mest hästkött påträffades i Frankrike, där häst-dna konstaterades i 47 av sammanlagt 353 prover. Andelen positiva test var relativt höga också i Grekland och Tyskland.
I Finland påträffade livsmedelssäkerhetsverket Evira en produkt med häst-dna av sammanlagt 50 prover.
Provtagningarna med avseende på det smärtstillande djurläkemedlet fenylbutazon gav 16 positiva utslag, varav 14 i Storbritannien. Den höga siffran beror på att prover togs på samtliga brittiska slakthästar, vilket inte var fallet i de övriga medlemsländerna.
Spåren av fenylbutazon var relativt fåtaliga. Riskerna för konsumenter har utretts av EU:s läkemedels- och livsmedelsmyndigheter Ema och Efsa. De påträffade halterna av fenylbutazon var låga och riskerna för att konsumenter drabbas av skadliga effekter bedöms vara mycket små. Risken kan dock inte helt uteslutas eftersom inga säkra gränsvärden har fastställts för människor.
Fenylbutazon är en antiinflammatorisk substans som inte får användas hos livsmedelsproducerande djur. EU har hittills inte ansett det vara nödvändigt att utarbeta gränsvärden för mänsklig konsumtion.
De båda myndigheterna påpekar att man även bör se över rutinerna för hästpassen, där det framgår om hästen får används som livsmedel eller inte. I framtiden ska hästar som behandlats med fenylbutazon inte hamna till slakt och vidare in i livsmedelskedjan.
EU-kommissionen har kallat in medlemsländernas experter till ett möte för att diskutera behovet av att förlänga provtagningen av köttprodukter en tid framöver.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab