Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
19.4.2013 / Landsbygdens Folk
EU förnyar reglerna för ekologisk produktion
Den växande efterfrågan på ekologiska produkter får inte äventyra den höga kvaliteten. Konsumenterna frågar efter ekoprodukter för att de fyller höga krav. Om EU tummar på normerna minskar också efterfrågan, resonerade Cioloș nyligen vid ett möte i Bryssel.
Den snabba tillväxten inom ekoproduktionen har tyvärr lockat diverse skrupelfria företagare till branschen. Flera bedrägerier har rullats upp tack vare EU:s effektiva kontrollsystem.
Några fall har också avslöjats av andra aktörer inom branschen. Bedrägerier förstör konsumenternas förtroende för hela sektorn och för ärliga företagare som följer reglerna. Därför är det viktigt att bekämpa missbruk, tillade agrarkommissionären.
Kommissionen vill därför förbättra metoderna för kontroller och spårbarhet. Procedurerna för importerade produkter ska ses över så att dagens höga standarder kan upprätthållas, sade Cioloș.
EU-kommissionen avslutade nyligen en öppen utfrågning på webben om ekojordbruk. Sedan lanseringen i januari har 45.000 svar på frågeformuläret kommit in. Enligt Cioloș var responsen oväntat stor.
Svaren kom till 95 procent från privatpersoner. Resten av svaren sändes in från föreningar, offentliga myndigheter, företag och andra organisationer. Flera konkreta förslag till förbättringar har också lämnats in.
Kommissionen ska beakta svaren vid beredningen av den nya ramlagstiftningen. Alla åsikter ska analyseras, lovade Cioloș. Än så länge har kommissionen bara hunnit göra en första, kortfattad sammanfattning.
Vissa trender kan redan skönjas. Befolkningen vill ha ett ekologiskt jordbruk för att skydda miljön. Man vill ha livsmedel utan varken genteknik eller rester av kemikalier. Intresset för naturliga, lokala och säsongbetonade produkter är stort.
Kommissionen försöker undvika två fallgropar vid beredningen av den nya lagstiftningen. Man vill undvika överdrivna standarder som skulle förutsätta industriell produktion med långa distributionskedjor.
Reglerna får inte heller bli så komplicerade och svårgenomförbara att de utesluter små gårdar och företag från branschen. Därför är det viktigt att också i fortsättningen hålla kommunikationerna öppna - i båda riktningarna, framhöll Cioloș.
Copa-Cogeca stöder planerna på ett harmoniserat regelverk för ekojordbruket. Enligt organisationen bygger den ekologiska produktionen på ett förtroende mellan producenter och konsumenter.
Detta förtroende kan endast tryggas genom ett effektivt kontroll- och certifieringssystem i kombination med sanktioner vid fall av bedrägerier. Ekosektorn måste emellertid bibehålla sin karaktär, framhåller Copa-Cogeca.
Generalsekreterare Pekka Pesonen anser att en ramlagstiftning är nödvändig för att minska byråkratin och förvaltningen utan att försvaga sektorns bärande principer. Han efterlyser också effektiva regler och kontroller för import och export.
I dag är cirka två procent av alla livsmedel som saluförs i EU certifierade som ekologiska produkter. Cirka 200.000 gårdar i EU producerar enligt ekologiska metoder. Det motsvarar cirka två procent av alla gårdar.
Under de senaste tio åren har den ekologiska odlingsarealen fördubblats till fem procent av EU:s sammanlagda areal. För att importerade ekolivsmedel ska godkännas i EU, måste exportlandets ekolagstiftning vara jämställd med EU:s egna fordringar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab