Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.4.2013 / Landsbygdens Folk
Obalans i köttkedjans styrkeförhållanden
Utskottet konstaterar vidare att den inhemska animalieproduktionen är utsatt för sträng kontroll, medan importerade livsmedel inte alls kontrolleras i samma omfattning. Om det här vittnar bland annat de senaste upptäckterna av odeklarerade råvaror i matförpackningarna.
Utskottet vill nu att livsmedelssäkerhetsverket Evira skärper sina granskningar av importerade livsmedel.
När det gäller marknaden konstaterar utskottet att en liten förbättring har skett på producentpriserna. Husdjursproducenterna kämpar dock fortfarande med en svag lönsamhet. Det återspeglar sig också i framtidstron. En följd är att avsättningen på smågrisar är problematisk, det gäller i synnerhet på C-området.
- Jord- och skogsbruksministern i förra regeringen Sirkka-Liisa Anttila (cent) motiverade strängare regler inom husdjursproduktionen med att vi skulle få kompensation via marknaden, men så har ju inte skett, säger Tomas Långgård.
Utskottet anser dock att en positiv utveckling är på gång med ursprungsmärkning av livsmedel: Atriagruppen har nu börjat uppge nöt- och svinköttsproducenternas uppgifter på förpackningarna, så som det sedan tidigare är kutym med fjäderfä.
Enligt utskottet har SLC anledning att förhålla sig positivt till ett förslag som WWF kommit med om kriterier för naturbeteskött. Kriterierna bör dock vara enkla och lätta att följa upp av den instans som har hand om kontrollen. Då påförs inte heller nötköttsproducenten oöverkomliga kostnader för kontrollen.
SLC anser vidare att producentens anteckningar om betena inte behöver gälla varje enskilt djur. SLC stöder en modell lik den svenska som går ut från djurgrupper.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab