Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
12.4.2013 / Landsbygdens Folk
Staten släpper 9.000 ton utsäde
Enligt beslutet får lagret med spannmålsutsäde minska med högst 9.000 ton utsäde, dock inte mer än hälften. Den här mängden torde räcka för att så in ungefär mellan 45.000 och 50.000 hektar. Utsädet ska vara certifierat vårvete-, korn och havreutsäde.
Lagret för vall får minska med högst 250 ton. Utsädet ska vara certifierat utsäde av timotej och ängssvingel. Inte heller lagret med vallutsäde får minskas med mer än hälften.
Samtidigt har statsrådet beslutat att lagren åter måste fyllas genast när det finns förutsättningar för det.
I bakgrundsmotiveringarna till beslutet säger statsrådet att aktörerna inom branschen ansåg att situationen var ohållbar redan i fjol. Jord- och skogsbruksministeriet liksom producentorganisationerna föreslog i april i fjol att staten skulle sälja utsäde av korn och havre ur lagren.
Då var arbets- och näringsministeriet som är ansvarig för lagret ändå avvisande. Ministeriet fann inte situationen så alarmerande att den normala marknaden skulle vara ur funktion.
Nu har försörjningsberedskapscentralen föreslagit en öppning som producentorganisationerna samt jord- och skogsbruksministeriet och även livsmedelssäkerhetsverket Evira har förordat.
Jord- och skogsbruksministeriet hänvisar bland annat till att en undantagsförordning som tillåter lägre grobarhet i certifierad utsäde redan är i kraft.
Försörjningsberedskapscentralen har för närvarande ett lager på drygt 6.000 ton utsäde av vårvete, drygt 12.000 ton korn och något under 10.000 ton havre, litet på 700 ton timotej och 38 ton ängssvingel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab