Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.4.2013 / Landsbygdens Folk
Australiens jordbruk lider av extremt väder
Senaste sommar noterades 100 olika slags meteorologiska rekord, bland dem den hetaste månaden och den hetaste dagen i mannaminne. Kommissionen utesluter förbättringar - under kommande år är nya rekordnoteringar att vänta.
Antalet rekordheta dagar har fördubblats sedan 1960-talet. Antalet buskbränder har ökat i stora delar av Australien, bland annat i södra New South Wales, Victoria, Tasmanien och delar av södra Australien.
Ovanligt starka regnväder har de senaste tre åren drabbat Australiens östkust med översvämningar som följd.
Enligt Commonwealth Bank of Australia har landet förlorat cirka 60 miljoner hektar jordbruksmark under de två senaste decennierna. Det utgör 13 procent av den totala jordbruksarealen och motsvarar till sin yta ett land av Ukrainas storlek.
Det råder inget tvivel om att det extrema klimatet medför svåra konsekvenser i framtiden för den mänskliga hälsan, jordbruket, infrastrukturen och miljön, heter det i rapporten.
Enligt kommissionen ser experterna ett hotande mönster. De sydvästra och sydöstra delarna av Australien har blivit torrare under de senaste decennierna. Landets bästa jordbruksmark finns i dessa regioner, där 20 miljoner människor är bosatta.
Nederbörden väntas i medeltal avta med tio procent fram till år 2030 i regioner som producerar vete, socker och viner. Nederbörden i de sydvästra delarna av västra Australien har minskat med 15 procent sedan medlet av 1970-talet.
Australiens jordbruk har redan lidit av förändringarna. Avkastningen inom spannmålsodlingen ökar långsammare än tidigare. Priset på åkerjord sjunker och efterfrågan på jordbruksmaskiner minskar.
I rapporten efterlyser kommissionen en radikal nedskärning av de globala utsläppen fram till år 2050, en utveckling där Australien måste spela en aktiv roll. Stabiliseringen av klimatet kan jämföras med att vända ett stort fartyg - det går inte i en handvändning.
Enligt Australiens energi- och klimatminister Greg Combet är klimatförändringen inte ett framtida problem för landet. Klimatförändringen är redan en realitet och den har kommit för att stanna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab