Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
12.4.2013 / Landsbygdens Folk
Nomader i Tanzania ska ge plats åt rika turister
Enligt regeringen har korridoren skapats för att ge vilda djur chansen att ostört röra sig mellan nationalparken Masai Mara i Kenya och Serengeti. För att trygga naturskyddet måste masaierna och deras boskap lämna området.
Området arrenderades år 1992 till ett företag från Förenade Arabemiraten som arrangerar jaktsafaris för välbärgade turister. Masaierna försöker sedan flera år kämpa mot konfiskeringen av deras område.
För fyra år sedan förstördes flera byar då regeringen försökte röja markerna för att freda området för turisterna. Sedan dess har läget för nomaderna försämrats ytterligare. Regeringens lösning är att deklarera en skyddszon i området.
Problemet är att Masaierna redan har förlorat stora landarealer. Nya förluster av land skulle hota deras existens. Enligt organisationen Survival International som arbetar för att stöda världens nomadfolk, är masaierna beredda att kämpa för sina marker.
Cirka 66.000 masaier bor i det ifrågavarande Loliondo-distriktet som omfattar 4.000 kvadratkilometer. Den nya skyddskorridoren på 1.500 kvadratkilometer skulle med en gång reducera det tillbudsstående utrymmet med nästan 40 procent.
Serengeti ligger i norra Tanzania och är landets näststörsta nationalpark. Parken gränsar till Kenya i norr och det kenyanska viltreservatet Masai Mara. Stora mängder gnuer och zebror vandrar mellan de båda parkerna.
Sedan trettio år finns Serengeti på Unescos lista över världens kultur- och naturarv.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab