Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.4.2013 / Landsbygdens Folk
Nonchalant trafikplanering skapar hinder för lantbruksmaskiner i Kyrkslätt
Ombyggnaden av refugerna är på gång och de blir i praktiken omöjliga att ta sig förbi då kantstenarna är på plats, men problemet accentueras ytterligare från och med oktober då 51:an officiellt blir motorväg och stängd för maskinkörning.
Det lokala lantmannagillet upprörs av att kommunen inte beaktar näringen och att producenterna faktiskt måste röra sig mellan åkrarna. Precis som i de andra kommunerna i huvudstadsregionen står Kyrkslätt under ökat tryck av urbaniseringen.
- Vi har urban landsbygd här. Det verkar som att vi blir bara en kuliss där det är trevligt att det ser odlat ut, ironiserar Anders Engberg, ordförande för Kyrkslätts lantmannagille.
- De här mittrefugerna hade jag ingen aning om. Man borde ju börja dagen med att läsa kommunens kungörelser, men det blir inte av. Det heter ju att alla vägar går till Rom, men först går dom via Kyrkslätt! kommenterar Engberg de upprepade ändringarna i trafikarrangemangen.
Det är inte bara de kring hundra lokala lantbruksproducenterna som berörs, utan alla som t.ex. levererar rybs och raps till Kantvik. Mest besvär blir det för för ortsborna i sånings- och skördetider.
Alternativet är att kryssa med lantbruksmaskinerna på de mindre vägarna och gatorna, där det blir ännu farligare för fotgängare och cyklister med stora maskiner på vägen. Samma problem finns i urbana områden i andra delar av landet där maskinbredden glöms bort.
Kyrkslättborna påpekar att lantbruksmaskintransporterna diskuterats i snart trettio år, men att beslutsfattarna har en tendens att bortse från realiteterna.
- I regionalplaneringen tycks man glömma att vi måste kunna röra oss. Alla maskiner ska in här sedan när 51:an blir motorväg i höst, säger Börje Wikner och pekar på den avsmalnade Gamla Kustvägen.
- I Tyskland har de löst det så att de gett undantagslov för maskiner på motorvägarna under vissa tider, berättar Börje Wikner. Han hoppas på en liknande lösning i Kyrkslätt.
- Det man inte beaktar är att förflyttningarna har mångdubblats under EU-eran i Finland, för arealerna och maskinerna har blivit större och producenterna kör entreprenader.
Börje Wikner har åkrar vid Porkalavägen och vid 51:an och han är en av dem som besvärat sig över de nya arrangemangen vid Tollsvägen, där genomfarten skulle bli bara 3,5 meter bred.
Producenterna betonar att 51:an kunde ha gjorts om till motortrafikled, där andra maskinstorlekar varit tillåtna.
- Beslutsfattarna verkar inte förstå vad det är frågan om. När de ritar upp sina modeller så motsvarar de inte den verkliga storleksordningen, tycker Wikner.
På kommunen försvarar sig trafikplaneringsingenjör Ylva Wahlström med att lättrafikleden längs Tollsvägen planerats länge och att det handlar om trafiksäkerhet.
- Jag förstår att de är missnöjda, men när centrum växer, så växer det. Det är svårt att avväga mellan en växande stad och trafiksäkerhet och stora transporter som blir nästan specialtransporter, kommenterar Wahlström.
Hon medger att omvägen blir besvärlig.
- Tanken är att huvudleden ska fungera. Det här beslöts för länge sedan. På något sätt ska man nå alla åkrar, men det blir en omväg, det håller jag med om!
Producenterna ämnar sätta hårt emot.
- Endera så får man ta in på motorvägen och räkna med böter eller så får man tänka om här, menar Filip Manelius, som med sin såmaskin demonstrerar att det redan är hopplöst att passera refugen som den är och omöjligt då kantstenarna är på plats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab