Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
5.4.2013 / Landsbygdens Folk
EU:s sparbudget drabbar gårdsstöden
Nedskärningsbehovet föranleds av EU:s automatiska mekanism för budgetdisciplin. Enligt kommissionens beräkningar kommer anslagen för gårdsstöd i 2014 års budget att överskrida det fastställda taket för utgifterna.
De erforderliga nedskärningarna belöper sig till 1,471 miljarder euro, inklusive 424,5 miljoner euro i den nya krisfonden som inrättas för perioden 2014-2020. Inbesparingen kan förverkligas genom att sänka gårdsstöden med 4,98 procent. Nedskärningen berör redan detta års gårdsstöd, eftersom stöden utbetalas i december ur budgeten för 2014.
Komissionen vill emellertid undanta de gårdsstöd som understiger 5.000 euro. Gårdsstöden till jordbrukare i Bulgarien, Rumänien och det nya EU-landet Kroatien berörs inte heller, eftersom stöden i dessa länder inte betalas ut till fullt belopp. Rådet och EU-parlamentet ska ta ställning till förslaget före slutet av juni. Om detta inte sker, har kommissionen rätt att besluta om nedskärningen på egen hand.
Det planerade fribeloppet för stödrätter under 5.000 euro har redan förorsakat kontroverser bland medlemsländerna. Bland annat protesterar Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Tjeckien och Danmark mot förslaget. De stora medlemsländerna anser att förslaget ger oproportionerligt stora fördelar för länder med småstrukturerat jordbruk. Länder med stora gårdar belastas betydligt hårdare.
Enligt beräkningarna skulle den erforderliga nedskärningen stanna vid 3,5 procent om stödet sänks i samma proportion för alla gårdar, inklusive småbruken.
Inom kommissionen räknar man med ett tak på 44,13 miljarder euro för utgifterna för direkta gårdsstöd och marknadsåtgärder år 2014. Utgifterna för modulering, d.v.s. den obligatoriska överföringen av medel till den andra pelaren, ingår inte i beloppet.
Kommissionen väntas lägga fram ett detaljerat budgetförslag i slutet av maj.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca kritiserar kommissionens förslag. Nedskärningarna kommer utan förvarning och det är orättvist, kritiserar producenterna.
Ingen hade räknat med detta. Nedskärningarna hotar viktiga investeringsbeslut på gårdarna och skärper den ekonomiska krisen, varnar Copa-Cogeca.
Förslaget kommer oväntat och kullkastar jordbrukarnas investeringsplaner. Detta är ett svårt slag i ett läge där marknadspriserna knappast ens täcker produktionskostnaderna, säger generalsekreterare Pekka Pesonen.
Han framhåller att de europeiska jordbrukarna i snitt endast förtjänar hälften av medelinkomsten i EU. Nedskärningarna är ett hot mot tillväxten och sysselsättningen på landsbygden.
Pesonen vädjar till EU:s ministrar och parlamentariker att korrigera kommissionens förslag för att trygga en stark jordbrukssektor som behövs för att säkerställa tillgången på livsmedel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab