Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.4.2013 / SLC
Mavi: Rekordstora mängder skogsbär plockades för försäljning år 2012
År 2012 plockades mer blåbär och lingon än någonsin tidigare. Plockningen gav också rekordinkomster. Över hälften av den bärskörd som såldes plockades i östra Finland. Svampskörden var däremot svag på grund av det svala och regniga vädret. Det här framgår av undersökningen MARSI som Landsbygdsverket låtit utföra. Undersökningen genomfördes av Suomen Gallup Elintarviketieto Oy, som samlade in uppgifterna hos företag i bär- och svampbranschen.

Inkomsten från plockning av skogsbär var rekordstor, hela 25,3 miljoner euro. Plockningen av skogssvamp gav 0,6 miljoner euro i inkomst. Mest inkomster gav plockningen av blåbär (12,2 miljoner euro), på andra plats kom lingonplockningen (11,6 miljoner euro). De som plockade hjortron förtjänade 1,4 miljoner euro. På svampsidan gav karljohanssvamp de största inkomsterna, 400 000 euro.
 
Gott om blåbär och lingon – hjortronskörden svag

I fjol var blåbärsskörden mycket god. Sammanlagt plockades 6,8 miljoner kg blåbär för försäljning. Mängden är större än enligt tidigare undersökningar och samtidigt mer än dubbelt så stor som året innan. Mest blåbär plockades i de östfinska skogarna, 3,7 miljoner kg. I förutvarande Lapplands län plockades 1,6 och i förutvarande Uleåborgs län 1,5 miljoner kg.  Det genomsnittliga pris som plockarna fick var 1,79 euro/kg. Priset var 62 cent/kg lägre än år 2011.

Lingonskörden var mycket riklig för andra året i rad. Plockarna sålde rekordmängden 8,7 miljoner kg. Anmärkningsvärt var att östra Finland stod för största delen av inte bara blåbären utan också lingonen. Den mängd som såldes var 4,6 miljoner kg i östra Finland och 2,8 miljoner kg i det tidigare Uleåborgs län. Kilopriset för lingon var något lägre än år 2011.

Hjortronskörden har varit svag flera år i sträck. Sammanlagt plockades 112 ton för försäljning. Kilopriset för hjortron var 12,93 euro. Priset steg med 3,00 euro/kg från året innan.

Endast små mängder av andra skogsbär plockades för försäljning.
 
Det svala vädret reducerade svampskörden
Sommarens svala och regniga väder gynnade inte skogssvamparna. Skörden blev svag och försäljningsvolymerna för all svamp var lägre än året innan.
Mest plockades karljohanssvamp som är en viktig exportsvamp. Skörden av den var nästan 136 ton. Nästan 50 ton riskor som används till saltinläggningar plockades, av dem var hälften skogsriskor och hälften pepparriskor. Åtgången på svamp försvagades av att det fanns svamp i lager ännu när skördesäsongen började. Sammanlagt 17,3 ton kantareller, 13,8 ton murklor och 9,0 ton trattkantareller såldes. Kilopriserna för nästan all svamp sjönk från det föregående årets nivå.
 
Närmare upplysningar från Landsbygdsverket:
MARSI-rapporten 2012 (på finska)
Överinspektör Lea Anttalainen
020 77 25 740
fornamn.efternamn@mavi.fi
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab