Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
22.2.2013 / Landsbygdens Folk
Tortelloni av hästkött fick tyskt kvalitetspris
Produkten "Tortelloni Rindfleisch" saluförs under Lidls produktmärke Combino och framställs av det renommerade företaget Hilcona i Liechtenstein. Ett företag i Tyskland hade levererat köttet som innehöll odeklarerat hästkött.
Nu har det visat sig att samma produkt i fjol belönades med ett kvalitetspris av det tyska jordbrukets branschorganisation DGL. Tortellonin toppade tävlingen om den gyllene plaketten, som är en av den tyska livsmedelsbranschens viktigaste utmärkelser.
Det var snopet - å andra sidan kan resultatet kanske tolkas som en erkänsla för hästköttets förträffliga smak. I varje fall är DLG rätt förtegna om detaljerna. Några kortfattade, skriftliga förklaringar har i alla fall sänts ut till medierna.
Hos DLG uppger man att ingen får delta i kvalitetstävlingen utan en skriftlig försäkran som bekräftar att produkten uppfyller gällande bestämmelser. Livsmedelsmyndigheterna är den ansvariga instansen för dessa kontroller, understryker organisationen.
Om det visar sig att tillverkaren har brutit mot bestämmelserna, exempelvis genom en felaktig varudeklaration, ska utmärkelsen återkallas. Detta kommer också att ske med ifrågavarande tortelloniprodukt om deklarationen inte stämmer.
Som en lärdom av skadan aviserar organisationen nya försiktighetsåtgärder inför framtida premieringar. DLG dryftar för närvarande möjligheten att införa stickprovskontroller för att fastställa från vilket djurslag köttet i de tävlande produkterna härstammar.
Organisationen påminner om att DLG utförde liknande analyser av djurslag mellan åren 2001 och 2005 då BSE-problematiken var aktuell.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab