Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
22.2.2013 / Landsbygdens Folk
Syngenta ifrågasätter förbud mot betningsmedel
Enligt Syngenta innehåller Efsas analys grundläggande felaktigheter. I ett genmäle hävdar koncernen att Efsa har underlåtit att beakta viktiga säkerhetsinformationer i samband med användning av tiamethoxam vid betning raps, ryps och solrosfrö.
Syngenta hänvisar till egna tilläggsutredningar som visar att Efsa utgår från orealistiska och överdrivna siffror när det gäller växtlighetens täthet. Utgångsvärdena är upp till fyra gånger högre, jämfört med den praktiska insatsen inom jordbruket. Om Efsa hade utgått från realistiska värden, skulle konsekvenserna av studien ha varit andra. Forskarna hade kommit fram till att risken för att skada bin med neonikotinoider är extremt låg, skriver Syngenta.
Syngentas VD John Atkin hävdar att EU-kommissionen utgår från ett bristfällig och felaktig rapport för att rättfärdiga sitt förslag att inskränka användningen av preparatet. En sådan åtgärd saknar alla grund. Ett förbud skulle inte hjälpa bina. I stället måste jordbrukarna räkna med kännbara ekonomiska förluster. EU-kommissionen borde i stället vänta och starta en grundlig undersökning som kartlägger de faktiska riskerna för bin, säger Atkin.
Syngenta har inlett en omfattande kampanj mot ett europeiskt förbud. I tidningen Le Monde har koncernen gått ut med helsidesannonser där koncernen förnekar sambandet mellan neonikotinoider och bidöd.
Enligt Efsas borde bekämpningsmedlen inte användas för grödor som är attraktiva för bin. Å andra sidan medger experterna att viktiga underlag ännu saknas. Det är därför alltför tidigt att dra definitiva slutsatser.
Syngenta och Bayer Crop Science och utsädesindustrins lobbyorganisationer har finansierat en undersökning om följderna av ett förbud mot neonikotinoider för skördenivån, sysselsättningen och ekonomin inom det europeiska jordbruket. Slutsatsen är att ett förbud mot neonikotinoider skulle minska avkastningen av viktiga odlingsgrödor med 20 procent och förorsaka tilläggskostnader på upp till 4,5 miljarder per år för EU:s ekonomi. Därtill skulle världsmarknadspriset stiga med upp till två procent utan betning med neonikotinoider.
Den europeiska producentorganisationen Copa-Cogeca har också målat upp en dyster bild av ett jordbruk utan tillgång till neonikotinoider. Bland annat skulle EU:s produktion av raps minska betydligt.
Enligt jord- och skogsbruksministeriet kommer Finland att rösta emot ett förbud mot neonikotinoider då frågan kommer upp i rådet. Enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes saknas ett användbart alternativ till betningsmedel för rybs. Ett förbud kan bli ett svårt slag mot den finländska rybsodlingen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab