Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
20.2.2013 / SLC
Finlands Dagligvaruhandel rf: Ny handbok för småföretag: Hur man får fler konkurrenskraftiga närproducerade matvaror i handelns sortiment
Finlands Dagligvaruhandel rf

Ny handbok för småföretag:
Hur man får fler konkurrenskraftiga närproducerade matvaror i handelns sortiment

Efterfrågan på produkter från små företag inom livsmedelsbranschen växer klart. Små livsmedelsproducenter är också viktiga för handeln och handeln kan samarbeta med leverantörer av alla storlekar. En central fråga för mikroföretag är ofta följande: med vilka praktiska åtgärder kan man förbättra sin konkurrenskraft och möjligheten att få sin produkt i handelns sortiment. Dessa frågor besvarades av ett tvåårigt utbildningsprojekt, som avslutas den 28 februari 2013.
 
Ett produktkort och en ny publikation hjälper småföretag
I utbildningsprojektet utvecklades ett praktiskt verktyg för att stödja småföretagen i vardagen:  ett nytt slags produktkort. Med hjälp av produktkortet kan en småförädlare omsorgsfullt planera frågor förknippade med produkten och dess logistik innan produkten bjuds ut till handeln. Samtidigt kan småföretaget själv bedöma sin produkt utifrån samma kriterier som handeln använder vid bedömning av en ny produkt.
 
Den framgång som småföretag inom livsmedelsbranschen har på marknaden kan förbättras på så sätt att man vidareutvecklar småföretagens know-how och lokala kontakter med handeln samt på så sätt att man planerar praktiska verktyg för samarbetet mellan handeln och småföretagen. Gemensamt för framgångrika småföretag är utöver leveranssäkerhet och en förstklassig produkt som skiljer sig från konkurrenternas också satsningar på det egna varumärket och den lokala prägeln.
 
Som ett led i utbildningsprojektet sammanställdes broschyren ”Mikroföretag framgångsrika som samarbetspartner för handeln”, som riktar sig särskilt till småföretag. I den berättar man hur handelns sortiment uppkommer och hur ett litet företag inom livsmedelsbranschen kan förvandla sin egen produkt till en bestående framgångshistoria. Broschyren har nu utkommit på svenska. Den kan erhållas från temagruppen Mat-Finlands lokala aktörer eller elektroniskt på adressen www.ruokasuomi.fi och www.pty.fi.
 
Ytterligare information 
Direktör Ilkka Nieminen, Finlands Dagligvaruhandel rf
tfn 0500 422 216, ilkka.nieminen(at)pty.fi
 
 
Projektet ”Mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina” (Coachning av mikroföretag som samarbetspartner till dagligvaruhandeln) förverkligades den 1 januari 2011 till den 28 februari 2013. Projektet riktade sig särskilt till mikroföretag (företag som sysselsätter 1–10 personer) inom livsmedelsbranschen och i det deltog Finlands Dagligvaruhandel rf, Livsmedelsindustriförbundet Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, ECR Finland och temagruppen Mat-Finland. Projektet genomfördes i anslutning till programmet ”Utvecklingsprogram för landsbygden på Finlands fastland för åren 2007–2013”, särskilt ifråga om att stödja företag och antalet arbetsplatser på landsbygden samt att göra näringsgrenarna mångsidigare. EU deltog i finansieringen av projektet.
”Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden.”


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab