Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
15.2.2013 / Landsbygdens Folk
EU efterlyser gentest av förädlade köttprodukter
Mötet hade sammankallats av ordförandelandet Irland. Bedrägeriet med hästkött i färsbiffar avslöjades i Storbritannien och Irland med hjälp av DNA-test. De två länderna kräver därför DNA-test i alla medlemsländer för att kartlägga omfattningen av skandalen.
De första 2.500 testen ska genomföras i mars. Resultaten kommer att offentliggöras i april, uppger hälsokommissionär Tonio Borg. Testfasen kan vid behov förlängas med ytterligare två månader. EU betalar en del av kostnaderna.
DNA-testen ska kompletteras med en provtagning som avslöjar eventuella rester av läkemedlet fenylbutazon, som används för behandling av smärtor i muskler och leder hos hästar. Preparatet används också olagligt som dopingmedel.
Djur som har medicinerats med fenylbutazon får inte slaktas för köttproduktion i EU. Målet är att undersöka 1.500 importerade hästkadaver med avseende på fenylbutazon. Dessutom ska prover tas på 2.500 hästar som har slaktats i Europa.
Storbritannien, Irland och Frankrike och några andra länder har också krävt att EU-kommissionen ska avlåta ett förslag till noggrannare ursprungsmärkning av förädlade livsmedel. Enligt gällande lagstiftning måste råvarorna nämnas i deklarationen, men inte ursprungslandet. Kommissionen väntas lägga fram ett förslag i höst, sade Tonio Borg.
På fredagen samlas representanter för samtliga medlemsländer till ett extra möte inom den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa för att ta ställning till DNA-testen.
Under tiden fortsätter skandalen att sprida sig i Europa. På onsdagen meddelade Danmark, Norge, Tyskland och Schweiz att lasagne med hästkött har påträffats i butikerna. I Sverige, Frankrike och Storbritannien har regeringar och myndigheter hållit krismöten med livsmedelsindustrin för att försöka knäcka den komplicerade leveranskedja som uppenbarligen ingen vill ta ansvar för.
Köttet i lasagnen som bland annat svenska Findus köper in, kommer från det franskägda bolaget Comigel, som i sin tur uppges ha köpt köttet av ett tredje bolag, Spanghero, som sägs ha köpt köttet från en underleverantör i Rumänien. Slakthus i Rumänien har utpekats som huvudskyldiga, men Rumäniens president Traian Basescu slår ifrån sig och beskyller i stället Frankrike för att försöka skada livsmedelsindustrin i hans land.
Den europeiska polismyndigheten Europol har kopplats in och den brittiska polisen har gjort razzior mot misstänkta slakterier. Findus har inlett en rättsprocess mot Comigel. Det kan dröja innan härvan rullas upp.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab