Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
15.2.2013 / Landsbygdens Folk
EU och USA förhandlar om transatlantisk frihandel
Under förra veckans toppmöte i Bryssel uttalade sig EU:s statschefer för nya bilaterala handelskontakter med USA. Enligt EU-ledarna skulle ett ambitiöst handelsprogram öka den ekonomiska tillväxten och skapa två miljoner nya jobb.
EU-ledarna försäkrar att den europeiska unionen fortfarande har intresse av ett multilateralt handelsavtal inom ramen för WTO:s Doha-runda. Men Doha-rundan har lagts på is och kommer knappast att återupptas i sin gamla form.
Medlemsländernas regeringar uppmanar EU-kommissionen och rådet att utan dröjsmål följa rekommendationen. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso utlovade genast efter toppmötet ett ambitiöst program för ett förstärkt handelsutbyte.
Efter Obamas återval har Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och flera andra EU-ledare drivit på ett frihandelsavtal med USA. Frankrike håller sig däremot mer avvaktande.
USA:s president Barack Obama sade på tisdagen att USA är redo att öppna officiella förhandlingar om ett frihandelsavtal med EU. Ett sådant avtal skulle ge nya tillväxtimpulser för den svaga USA-ekonomin.
En gemensam högnivågrupp har de senaste månaderna snickrat ihop en rapport om det framtida avtalet. Om förhandlingarna skulle lyckas, bildas världens största frihandelszon. Värdet av exporten beräknas till en halv biljon euro.
Förhandlingarna kan ändå bli svåra och dra ut på tiden. Jordbruket är som vanligt ett vanskligt område där USA och EU har olika åsikter om subventioner, tillväxthormoner, tillsatser i livsmedel, genteknik och andra produktionsmetoder som kan bli tröskelfrågor.
Ett sådant avtal måste i så fall ratificeras av USA-kongressen, EU-parlamentet och alla EU:s medlemsländer. Det blir inte lätt.
Ett exempel på svårigheterna är samtalen om frihandel mellan EU och Kanada. Samtalen med Kanada har i Bryssel betraktas som en förövning inför förhandlingsstarten om ett motsvarande avtal med USA.
Förhandlingarna startade redan år 2009. Enligt den ursprungliga tidtabellen ett avtal ha varit färdigt för länge sedan, men underhandlingarna har varit segare än väntat. I slutet av 2012 meddelade parterna att samtalen är på slutrakan, men motsättningarna är fortfarande stora på de svåraste områdena som har lämnats till sist.
Tvistefrågor är bland annat Kanadas krav på tullfria kvoter för sin export av nöt- och griskött till EU och EU:s export av mjölkprodukter till Kanada.
EU:s handelskommissionär Karel de Gucht besökte senaste vecka Kanadas huvudstad Ottawa för att samtala med handelsminister Ed Fast, men förhoppningen att bryta dödläget var redan på förhand små. I samtalen deltog också Kanadas jordbruksminister Gerry Ritz och EU:s agrarkommissionär Dacian Cioloș. Efteråt lät parterna meddela att framsteg har gjorts i flera svåra frågor. Men fortfarande återstår problem.
En knepig stötesten är Kanadas krav på tullfria kvoter för nöt- och griskött. Kanada vill exportera 100.000 ton tullfritt nötkött per år till EU. I synnerhet Irland har motsatt sig en import av denna storleksordning. Enligt kommissionen kan EU inte acceptera kvoter av den önskade kalibern, eftersom importen riskerar att skada den inhemska köttproduktionen.
EU fruktar dessutom att ett medgivande kan bli farligt ur strategisk synpunkt med tanke på eventuella förestående förhandlingar om frihandel med USA. USA-regeringen kunde i så fall kräva samma fördelar som Kanada.
En annan tvistefråga är Kanadas marknadsöppning för europeiska mjölkprodukter. EU vill exportera yoghurt, ost och smör till Kanada. I gengäld kräver Kanada att EU öppnar sin marknad för produkter utanför jordbruket. En sådan byteshandel vill EU inte gå med på. Andra kritiska frågor gäller gäller geografiska ursprungsbeteckningar som parmaskinka, parmesanost och grekisk feta och en förlängning av patentskyddet för farmaceutiska produkter.
Samtalen kommer ändå att fortsätta under ledning av parternas chefsförhandlare. Enligt Karel de Guchts talesman John Clancy ska man under de närmaste månaderna försöka överbrygga ett antal viktiga meningsskiljaktigheter. Enligt Clancy har förhandlingarna om jordbruket närmat sig en realistisk nivå. Men än så länge är vi inte där, medgav han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab