Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
14.2.2013 / SLC
Tike: Spannmålsskörden låg på fjolårsnivå
Enligt Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) skördestatistik uppgick spannmålsskörden år 2012 till cirka 3,7 miljarder kilo. Den låg på nästan samma nivå som år 2011, men vissa förändringar skedde inom sädesslagen. Skördeskadorna påverkade skörden mer än under föregående år i fråga om nästan alla växter. Skördeuppgifterna har preciserats jämfört med de preliminära uppgifter som publicerades i november. Dessutom har uppgifterna kompletterats med skördeuppgifter om vallväxter och andra jordbruksgrödor.

Vetearealen minskade med cirka 10 % från föregående år. Minskningen gällde främst höstvete eftersom vårvetearealen var nästan oförändrad. Skördeskador påverkade i praktiken inte produktionen av höstvete medan cirka 4 % av såddarealen för vårvete totalförstördes enligt lämnade uppgifter. Hektarskörden ökade för båda sorterna, men den totala veteproduktionen minskade med 9 % till 887 miljoner kilo.

Rågarealen minskade med knappt en fjärdedel från år 2011 medan hektarskörden ökade något. Denna ökning kunde dock inte kompensera minskningen i odlingsarealen eftersom rågproduktionen minskade med cirka 18 % till 64 miljoner kilo.
 
Skörden av fodersäd ökade något
Kornskörden år 2012, cirka 1,6 miljarder kilo, var 4 % större än år 2011. Produktionen av foderkorn låg på fjolårsnivån medan produktionen av maltkorn ökade med 15 procent från år 2011. Skördeskadorna för korn påverkade främst produktionen av foderkorn, där 4 % av arealen totalförstördes enligt lämnade uppgifter jämfört med drygt 2 % i fråga om maltkorn. 

Havreskörden år 2012, cirka 1,1 miljarder kilo, var 3 % större än föregående år. Både odlingsarealen och hektarskörden ökade något. Havre drabbades av de största skördeskadorna inom spannmålsproduktionen. Enligt lämnade uppgifter totalförstördes 6 % av havrearealen.

Problem i rybs- och potatisproduktionen 
Rybsarealen minskade med en tredjedel från år 2011 och därtill totalförstördes cirka en femte-del av arealen enligt lämnade uppgifter. Till följd av detta minskade rybsproduktionen med 46 % från föregående år och blev knappt 50 miljoner kilo. Det gick bättre för rapsen, där arealen låg på 2011 års nivå. Hektarskörden av raps minskade något och produktionen gick ned till 24 miljoner kilo, en minskning med något över en miljon kilo (-3 %).

Potatisskörden på 489 miljoner kilo blev något bättre än i de förhandsuppgifter som publicerades i november. Den är ändå en av de minsta potatisskördarna genom alla statistikåren. Orsaker till den dåliga skörden är en liten odlingsareal, stora skördeskador och dåliga hektarskördar. Potatisskörden minskade med cirka en tredjedel jämfört med år 2011.

Ärtproduktionen minskade med drygt en femtedel från år 2011 på grund av minskad odlingsareal, skördeskador och mindre hektarskörd. Produktionen var cirka 9,5 miljoner kilo. Odlingsarealen för bondbönor minskade något, men hektarskörden ökade med över en femtedel. Produktionen av bondbönor gick upp drygt en tiondel till 22 miljoner kilo.  

Variationer i vallodlingen 
Enligt skördeundersökningens uppgifter om ensilage låg arealen och skörden år 2012 på fjolårsnivå. I fråga om förtorkat ensilage ökade skörden något, men för färskensilerat minskade den med 7 %. Produktionen av torkat hö gick ned jämfört med år 2011, främst till följd av minskad skördeareal.    

Bakgrund till statistiken
Skördestatistiken baserar sig på uppgifter som lämnats av odlarna. Informationen har samlats in via webbtjänsten och per telefon från cirka 5 900 odlare. Grödornas skördearealer har beräknats genom att minska den angivna odlingsarealen i landsbygdsnäringsförvaltningens datasystem med den totalförstörda arealen enligt lämnade uppgifter.

Tabellerna kopplade till statistiken publiceras på sidan för skördestatistik i lantbruksstatistiktjänsten Matilda.

Ytterligare information:
Tike, statistiktjänster
Forskare Lauri Juntti, tfn 0295 313 139
E-postadresserna har formatet fornamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab