Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.2.2013 / SLC
Tike: Under fjolåret producerades mer fjäderfäkött än någonsin
Enligt förhandsuppgifter producerades 382 miljoner kilo kött år 2012, vilket var en minskning med drygt en procent från föregående år. Produktionen av svin- och nötkött minskade medan produktionen av fjäderfäkött ökade. Mjölk- och äggproduktionen var nästan lika stor som föregående år. Uppgifterna är förhandsuppgifter ur Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) husdjursstatistik.

Produktionen av nötkött uppgick till drygt 80 miljoner kilo, vilket var knappt tre procent mindre än föregående år. Fjolårets produktionsvolym var den näst lägsta på 2000-talet. På slakterierna slaktades knappt 265 000 nötkreatur, en minskning med drygt en procent från år 2011. I fråga om tjurar minskade den genomsnittliga slaktvikten med nästan sju kilo till 337 kilo och för kvigor gick den ned fyra kilo till 244 kilo.

Nedgången i produktionen av svinkött fortsatte under fjolåret och produktionen föll till 193 miljoner kilo. Den procentuella minskningen från föregående år var knappt fem procent. Produktionen har minskat oavbrutet fyra år i rad. För köttsvin ökade den genomsnittliga slaktvikten med ett kilo till 88 kilo.

Produktionen av fjäderfäkött slog nytt rekord under fjolåret, främst genom ökningen av mängden producerat kycklingkött. Totalt producerades drygt 107 miljoner kilo fjäderfäkött, dvs. sex procent mer än föregående år. Kycklingkött står för 90 procent av allt fjäderfäkött. Produktionen av fjäderfäkött har ökat med nästan 70 procent sedan början av 2000-talet.

Nästan lika mycket mjölk producerades
I fjol tog mejerierna emot 2 188 miljoner liter mjölk, vilket var något mindre än föregående år. Produktionen av ekologisk mjölk ökade för sjätte året i rad, men produktionsvolymen (drygt 37 miljoner liter) är fortfarande liten i och med att ekologisk mjölk endast utgjorde knappt två procent av den producerade mejerimjölken. Antalet mjölkproducenter minskade med sex procent under året. I december fanns det cirka 9 300 mjölkproducenter.

Äggproduktionen blev nästan oförändrad trots svackan i början av året
I fjol producerades nästan lika mycket ägg som föregående år, dvs. drygt 62 miljoner kilo. Produktionen minskade med nio procent under första halvåret. Efterfrågan var större än utbudet i början av året och vid påsken fanns det äggbrist på sina ställen. Produktionen började stiga under andra halvåret och i oktober–december producerades 16 procent fler ägg än under motsvarande period föregående år.

Mängden ägg som producerades i burhönshus minskade med 9 procent medan den ökade 20 procent i golvhönshus och 45 procent i ekohönserier. Av äggen producerades totalt 63 procent i burhönshus, 33 procent i golvhönshus och 4 procent i ekohönserier. EU-direktivet som förbjuder hållning av höns i traditionella burar trädde i kraft vid ingången av 2012. Sedan dess har alla burhönsägg producerats i inredda burar.

Bakgrundsinformation om statistiken
Uppgifterna om kött-, mjölk- och äggproduktionen baserar sig på enkäter till slakterier, mejerier och äggför-packningsföretag.

Statistiska tabeller relaterade till meddelandet finns i lantbruksstatistiktjänsten Matilda:
Köttproduktion
Mjölk- och mjölkproduktstatistik
Äggproduktion

Ytterligare information
Tike, Statistiktjänster
Aktuarie Sanna Vuorisalo, tfn 0295 313 149
E-postadresserna är i formatet fornamn.efternamn(at)mmmtike.fi

Pressmeddelande kan läsas i sin helhet på: www.lantbruksstatistik.fi/sv/node/3133

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab