Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
Spänning inför veckans EU-toppmöte
Frankrikes president Francois Hollande försäkrade på förhand att han stöder en stark jordbruksbudget och EU-parlamentets åsikt om jordbruksreformen. Vid ett anförande inför EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen inskärpte den franska presidenten betydelsen av en tillräckligt stark jordbruksbudget. De föreslagna nedskärningarna i landsbygdsprogrammen kan inte accepteras.
Jordbrukspolitikens två pelare får inte ställas mot varandra. Anslagen för miljöprogram i den andra pelaren är lika viktiga som de direkta stöden i den första pelaren, sade Hollande.
Hollande syftade på det kompromissförslag som EU-rådets ordförande Herman Van Rompuy lade fram vid de senaste överläggningarna om långtidsbudgeten. Tanken var att skära i landsbygdsstöden och skona gårdsstöden från större strykningar.
I sitt anförande framhöll Hollande att stats- och regeringscheferna inte kan besluta om en budget som folkrepresentationen inte är redo att godta.
Parlamentet kräver att jordbrukets långtidsbudget ska bibehållas på nuvarande nivå och hotar att förkasta toppmötets kompromiss om den inte fyller kraven.
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har uppmanat de europeiska regeringarna att ta fram en lösning som parlamentet kan acceptera.
Barroso påminner om att EU:s parlamentariker visserligen inte sitter vid förhandlingsbordet. Men det är värt att minnas att parlamentet har rätt att anta eller förkasta kompromissen.
De europeiska producenternas takorganisationer Copa och Cogeca har i en skrivelse till stats- och regeringscheferna varnat EU-ledarna för följderna av nya nedskärningar på jordbruksområdet. Utgifterna för jordbruket måste stanna på dagens nivå.
Strykningar i jordbruksanslagen skulle hota livsmedelsförsörjningen i medlemsländerna samt tillväxten och sysselsättningen på landsbygden. Den gemensamma jordbrukspolitiken är en väsentlig stabiliseringsfaktor i Europa, framhåller organisationerna.
Skrivelsen har undertecknats av Copa-presidenten Gerd Sonnleitner och Cogeca-chefen Christian Pèes, som betonar att en fungerande jordbrukspolitik är viktigare än någonsin då nya utmaningar som klimatförändring och instabila priser måste tacklas.
I varje fall skulle ett upprepat fiasko i budgetförhandlingarna medföra svåra följder för den redan försenade CAP-reformen. Irlands jordbruksminister Simon Coveney, som under våren leder arbetet i rådet, lade nyligen fram argument som talar emot fler dröjsmål
På hösten väntar parlamentsval i Tyskland. EU-parlamentet måste småningom orientera sig inför Europavalet i juni nästa år.
Coveney betonade att EU:s medlemsländer aldrig tidigare har varit beroende av parlamentets samtycke för ett projekt av denna storleksordning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab