Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
Producenterna samlades i Bryssel inför toppmötet
Copa-Cogecas stormöte blev en uppslutning kring vikten av hållbar jordbrukspolitik och investeringsstöd för att bemöta klimatförändringen och säkra tillgången till livsmedel. Däremot blev det ingen demonstration inför det EU-toppmöte som skulle bli avgörande för långtidsbudgeten.
EU-kommissionen gav storsamlingen beskedet att det inte blir färre miljökrav, även om det blir en budgetminskning för jordbruket. Kampen för landsbygdsutvecklingspengarna fortsätter.
- Viktigt är att lantbruket förblir handlingskraftigt, underströk Copas ordförande Gerd Sonnleitner.
- Det kräver mycket investeringar i framtiden. En gemensam jordbrukspolitik ger säkrare livsmedel och arbete för 26 miljoner människor.
På den europeiska producentorganisationen Copa har man räknat ut att jordbruksbudgeten sammanlagt motsvarar 1 procent av de offentliga utgifterna i EU-länderna. På producenthåll räknar man med förändringar i växtperioden i och med att klimatet förändras. De riskerna måste tacklas, liksom de stigande kostnaderna.
- Trenden är ju att kostnaderna stiger mera än livsmedelspriserna, påpekade Sonnleitner.
Cogecas vice-ordförande Antónia Figueiredo var likaså bekymrad över den svaga lönsamheten.
- De stigande kostnaderna slår hårt mot producenter och kooperativ. Volatiliteten på marknaden leder till rent utnyttjande av producenterna.
Simo Tiainen på MTK:s, Pellervos och SLC:s Brysselkontor hade en känsla av att budgeten skulle slås fast i veckan. Han ville ännu i onsdags se ljust på budgetläget och trodde inte att nedskärningarna i slutskedet skulle rikta sig endast mot lantbruksbudgeten överlag, utan mot ett antal områden.
Copas ordförande Sonnleitner avfärdade all spekulation kring nedskärningar som rykten utan substans. Generalsekreterare Pekka Pesonen ville däremot ännu tro på till och med en budgetökning.
- Utan CAP skulle jobb gå förlorade och det skulle ha förödande konsekvenser i områden där det inte finns några alternativ. Det skulle fördjupa den ekonomiska krisen, varnade Pesonen.
Avsikten med producentsamlingen var att ge ett budskap om enade krav. En offentlig splittring enligt vilken stödpelare som gynnas mest ville man undvika. Den allmänna bedömningen är ändå att det är orimligt att finansieringen för lantbruket upprätthålls på nuvarande nivå i långtidsbudgeten. Oklart är också hur det går med de fleråriga landsbygdsprogrammen, ifall det inte blir någon helhetsuppgörelse, utan finansieringsbeslut på årsbasis.
Omdefinieringen av LFA-områdena väntas orsaka betydande förändringar. I fortsättningen ska det enligt uppgift handla om områden som möter naturliga begränsningar, enligt engelskans "areas facing natural constraints", ANC. Det skulle avgöras enligt kriterier för jordmån, väderlek, jordfuktighet, sluttning och begränsad dränering.
I april ska det stå klart vilka ändringar som träder i kraft nästa år och vad som sker 2015. Ändå verkar nästa år bli ett år under gamla regler men med ny budget, fastän EU-kommissionens inte utesluter att nya tilläggskriterier tillämpas redan nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab