Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
EU vill begränsa bruket av neonikotinoider
Kommissionen reagerar därmed på en studie från EU:s livsmedelsmyndighet Efsa. Enligt Efsa kan det inte uteslutas att användningen av klotianidin, imidakloprid och tiametoxam skadar bin och humlor. Tidskriften Science har tidigare publicerat en rapport som tyder på att olika typer av neonikotinoider har effekter som indirekt dödar bin. EU:s ständiga kommitté för djurhälsa och livsmedelskedjan diskuterade kommissionens förslag senaste vecka.
Det partiella förbudet för neonikotinoider ska enligt förslaget omfatta oljeväxter, majs, solrosor och bomull. Preparaten skulle inte få användas för betning av utsäde, inte heller som sprutmedel eller granulat.
Undantagna är kulturer som inte attraherar bin. För spannmål och sockerbetor planeras inga begränsningar. Reglerna ska enligt förslaget gälla i två år, varefter en omprövning ska äga rum.
Eventuella förändringar i bestämmelserna hinner inte träda i kraft före vårsådden. Kommissionen vill lägga fram ett konkret lagförslag under februari månad. Med beaktande av den normala tågordningen i EU kan ett förbud träda i kraft tidigast i början av juli.
Reaktionerna på kommissionens framstöt är delade. Tillverkarna anser att produkter som innehåller neonikotinoider är säkra om de används enligt föreskrifterna. De europeiska producentorganisationerna befarar att begränsningar ska bli dyra för jordbruket.
Kommissionen bjöd på torsdagen in representanter för industrin, jordbruket och medborgarrörelser till ett diskussionsmöte i Bryssel. Kommissionen kommer att beakta åsikterna vid beredningen av det slutliga förslaget.
På den finländska marknaden saluförs sammanlagt elva produkter som innehåller de tre neonikotinoider som är aktuella i debatten, enligt säkerhets- och kemikalieverket Tukes. Enligt Tukes följer man noggrant läget.
Tukes stöder gemensamma EU-regler, eftersom handeln med utsäde är fri. Betat utsäde kan fritt föras in i ett medlemsland fastän medlemslandet skulle förbjuda användningen, konstaterar Esa Nikunen vid enheten för kemikalieinspektion.
Enligt Nikunen saknas alternativa substanser för betning av rybs och raps. Tukes kommer detta år att inventera användningen av neonikotinoider i Finland med avseende på mängder, användningsområden och tidpunkt.
Finland deltar också i en kartläggning i EU-regi med syfte att samla information om bidöd och sjukdomar hos bin. Målet är att samla tillförlitliga och jämförbara uppgifter mellan medlemsländerna om dödligheten hos bin.
Sverige hör till de medlemsländer som har de mest långtgående begränsningarna för neonikotinoider. Klotianidin och tiametoxam har förbjudits på den svenska marknaden. På grund av EU:s konkurrensregler måste Sverige ändå acceptera några produkter med neonikotinoider.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab