Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
Européerna vill veta varifrån maten kommer
Vid sidan av smak, pris och kvalitet är matens ursprung är ett av de viktigaste kriterierna bland de tillfrågade personerna. Hela sex av tio personer vill också veta varifrån råvaran härstammar i industriellt tillverkade matprodukter.
I Sverige betonade 83 procent att det är viktigt att veta varifrån köttet härstammar. Följande produktkategorier är mjölk (79 procent), mjölkprodukter (77 procent), fisk (75 procent) samt färsk frukt och grönsaker (74 procent).
Bristen på information är ett hinder för konsumenter som försöker göra medvetna matval. Detta är en självklarhet, människor vill veta vad de stoppar i sig. Det måste bli ett slut på ursprungscensuren, säger Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter.
Mer än en tredjedel av de franska och österrikiska konsumenterna nöjer sig inte ens med informationen om ursprungslandet. De efterlyser besked om den region där maten har produceras.
Enligt BEUC känner sig de brittiska konsumenterna lurade om en brittisk korv har stoppats med dansk köttråvara. Organisationen kräver ett slut på sådana marknadsföringsmetoder. Både lagstiftare och industrin har här ett stort ansvar.
Endast tio procent av alla tillfrågade konsumenter ansåg att det är tillräckligt med en produktmärkning som endast informerar om en vara är tillverkad inom eller utanför EU.
De nuvarande märkningsreglerna är otillräckliga. I slutet av detta år inför EU nya regler som förutsätter märkning av kött från gris, fågel, lamm och get. Men mycket är fortfarande oklart, säger BEUC:s generalsekreterare Monique Goyens.
EU har ännu inte fastställt i vilken utsträckning de olika skedena i livsmedelskedjan ska synas på förpackningen. En information som enbart intygar ett EU-ursprung är otillräcklig, tillägger Goyens.
Enkäten utfördes i juli 2012. Sammanlagt tillfrågades cirka ettusen personer i vart och ett av de fyra länderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab