Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
Ny undersökning ger starkt stöd för inhemsk matproduktion
Undersökningen visar att finländarna förhållandevis enhälligt uppskattar inhemsk mat och uppfattar den som trygg. 84 procent är helt eller delvis är av samma åsikt att den inhemska matproduktionen också behövs i framtiden. Även lantbrukarnas tunga arbete fick stor förståelse.
Finländarna betonar också närproducerad mat och önskar att matens ursprungsland skulle framgå i olika restauranger. Närmare 80 procent är helt eller delvis av samma åsikt att närproducerade råvaror allt oftare borde användas i skol- och arbetsplatsbespisningen.
Bland de som deltog i undersökningen syns en stark betoning på miljöfrågor, speciellt bland tjänstemän, personer i ledande ställning, högutbildade och högavlönade. Av de svarande var 60 procent helt eller delvis av samma åsikt som påståendet att miljöskydd mer än nu inom hela EU-området borde vara en förutsättning att få jordbruksstöd. Likaså anser 60 procent att djurtransporterna i EU-området behöver striktare övervakning.
Enligt undersökningen har inte finländarna för avsikt att i någon större grad övergå till vegetarisk kost. Ekologiskt får däremot ett större understöd: fyra av tio finländare har för avsikt att oftare än nu välja ekologiska produkter.
Särskilt ungdomar och studerande skiljer sig ur mängden genom att i mindre utsträckning än andra betona miljöfrågor, djurskydd och inhemskt ursprung. Här tycks ofta priset vara den avgörande faktorn. Ungdomarna har även genomsnittligt en större okunskap om lantbruket och dess miljö- och EU-aspekter.
Även partitillhörighet förklarar åsiktsskillnader. Centerns anhängare skiljer sig från andra partianhängare genom att särskilt starkt stöda den inhemska matproduktionen, närproducerat och ursprungsmärkning. De har långt samma syn på producenternas vardag och EU-frågor som lantbrukarna själva. Det som skiljer centerns anhängare från lantbrukare är deras starkare betoning på miljöfrågor.
De grönas och vänsterförbundets anhängare stöder i sin tur i genomsnitt mer vegetarisk kost, en utveckling av återvinningen av näringsämnen från lantbruket samt att miljöskydd starkare än nu skall lyftas upp som ett villkor för att erhålla lantbruksstöd i hela EU-området.
Lantbrukarna har som sig bör mer kunskaper i frågor om mat och lantbruk och försvarar tydligt sin näring. När det gäller matens ursprungsmärkning i restauranger och skol- och arbetsplatsbespisningar är 86 procent av lantbrukarna helt eller delvis av åsikten att den borde synas. Av lantbrukarna vill även 61 procent att djurtransporterna inom hela EU-området strängare borde övervakas.
Jämfört med övriga yrkesgrupper har lantbrukarna minst intresse för ekologiska produkter, vilket kan ha samband med en stark uppskattning av konventionellt producerade råvaror. Enbart 23 procent av lantbrukarna var helt eller delvis av samma åsikt att de oftare kommer att välja ekologiska produkter i framtiden.
Undersökningen visar tydligt att många frågor om lantbruk, producenternas arbete och reglering av lantbruket är svåra för finländarna. Många har svårt att uppskatta lantbrukarnas inkomstnivå och få har en uppfattning om hur lantbruksstöden inverkar på priserna.
Enbart en fjärdedel av finländarna känner till att lantbruksstöden ger billigare konsumentpriser. Inte ens för producenterna själva tycks denna fråga vara entydig, eftersom 29 procent var helt eller delvis av annan åsikt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab