Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
8.2.2013 / Landsbygdens Folk
Matskolan blir nationellt projekt
Bettina Lindfors kommer att jobba halvtid med projektet jämsides med andra uppdrag, bland annat för Nordiska rådet, som också de handlar om mat. Fysiskt stationeras hon hos Finlands 4H-förbund i Alphyddan i Helsingfors, men hon kommer att åka runt mycket och träffa samarbetsparter i hela landet.
- Det är inte heller fastställt vilka dagar jag jobbar för Matskolan. Man kan ringa eller mejla mig när som helst. Och så hoppas vi att vår nya webbplats ska öppnas i mars. Där kommer att finnas mycket information, säger Lindfors.
Matskolan är ett projekt med vilket man försöker skapa ett nytt verktyg för finländsk matfostran. Barn och unga ska ges möjlighet att lära den känna den finländska matkedjan och förstå den finländska matkulturen.
Matskolan ska lära barn i åldern 8-12 år vikten av hälsosam kost och motion. Metoden är självaktiverande och erfarenhetsbaserad verksamhet. Barnen får också praktiska färdigheter som berör mat och matlagning.
Matskolan förverkligas i form av 4-5 dagars dagsläger. De flesta lägren ordnas under skolornas semesterperioder, några svenskspråkiga läger redan nu på sportlovet. Som kursledare fungerar 4H-ledare och frivilliga.
Kursdeltagarna lär sig hantering av råvaror, vikten av mångsidig kost och motion och får kännedom om närproducerad mat. Till programmet hör även ett gårdsbesök hos en närproducent där gruppen följer en råvaras väg från jord till bord.
- Gårdsbesöken är mycket viktiga i det här konceptet. Kunskaperna om hur maten produceras varierar mycket bland barnen, delvis beroende på om de kommer från landsbygden eller från en storstadsmiljö. I fjol var producenterna positivt inställda och det var inga problem att ordna gårdsbesöken. Vi hoppas förstås att gårdarna runt om i Finland ska vara lika positiva i år, säger Bettina Lindfors.
Fjolårets matskolor fick positiv respons från flera håll, inte minst bland de deltagande barnen.
- En intressant detalj är att majoriteten av de deltagande barnen faktiskt var pojkar. Månne det beror på att kockyrket är väldigt aktuellt och "cool " bland unga idag? funderar Lindfors.
I mars lanseras www.matskolan.fi och fram tills dess finns info på adressen www.fs4h.fi/matskolan/

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab