Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
1.2.2013 / Landsbygdens Folk
Blandade reaktioner efter parlamentets omröstning
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca välkomnar jordbruksutskottets ändringar. Enligt Copa-Cogeca är parlamentets version betydligt bättre än kommissionens förslag.
Generalsekreterare Pekka Pesonen berömmer i synnerhet förslagen till en flexiblare förgröning. Han varnar ändå för fortsatta inskränkningar av det europeiska jordbrukets produktionspotential i en situation då matförsörjningen blir allt viktigare. Den globala efterfrågan på livsmedel torde öka med 70 procent fram till år 2050. Turbulensen på marknaderna blir starkare, understryker Pesonen.
Han påpekar att vissa element i omröstningen går emot jordbrukspolitikens målsättningar. Detta gäller särskilt de nationella överföringarna av stödmedel mellan den första och den andra CAP-pelaren.
Enligt Pesonen är en stark och intakt första pelare viktigare än någonsin, då det gäller att trygga tillgången på livsmedel och stabila marknader. Risken är stor att medlemsländerna väljer varierande modeller. Detta kan medföra allvarliga konkurrensskillnader.
Pesonen riktar också en vädjan till medlemsländerna att hålla fast vid dagens anslagsnivå för EU-jordbruket fram till år 2020. Vi kräver nu snabba och positiva beslut så att den nya jordbrukspolitiken snart kan träda i kraft, uppmanar Pesonen.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș anser att jordbruksutskottet bekräftar EU-kommissionens modell för den framtida jordbrukspolitiken. Utskottet omfattar i många punkter kommissionens förslag till en rättvisare fördelning av gårdsstöden mellan medlemsländerna, ett stödtak för stora gårdar, regler om aktiva jordbrukare och en miljöandel av 30 procent på gårdsstödet, säger Cioloș.
Han understryker att det brådskar med en grönare jordbrukspolitik med enhetliga ramar och effektiva verktyg. Cioloș ska nu grundligt analysera resultatet av jordbruksutskottets omröstning.
Miljöorganisationerna och gröna politiker är besvikna över jordbruksutskottet. Man varnar för att den efterlängtade förgröningen av jordbrukspolitiken nästa helt har strukits ur det ursprungliga förslaget.
Talesmannen för jordbrukspolitik inom parlamentets gröna grupp, tysken Martin Häusling, anser att kompromisserna gör de gröna förpliktelserna tandlösa och overksamma. Jordbrukare som inte följer reglerna får sina stöd i alla fall, säger Häusling besviket.
Världsnaturfonden WWF uppmanar parlamentarikerna att ompröva sitt stöd för jordbruksutskottets förslag och rösta för en grönare jordbrukspolitik i parlamentets slutliga behandling i mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab