Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
1.2.2013 / Landsbygdens Folk
Parlamentets CAP-linje ett gott tecken för rådet
Nästa veckas toppmöte om långtidsbudgeten blir följande viktiga etapp, betonade Coveney. Han uppmanade medlemsländerna att jämka sina positioner för att EU snabbt kan enas om ett gemensamt reformbeslut.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș uttryckte likaså optimism. Med litet god vilja är det möjligt att ta ett beslut i juni. Viktiga förutsättningar är enighet om förgröningen och en utjämning av stödnivåerna mellan medlemsländerna, sade Cioloș.
Han medgav att jordbruket kommer att behöva övergångsregler för nästa år, tills de nya reglerna kan träda i kraft. Generaldirektoratet i Bryssel bereder ett förslag som går ut på att förlänga de nuvarande gårdsstöden. Övergångsreglerna ska tas upp till behandling i rådet och parlamentet under hösten. Det torde vara möjligt för EU-kommissionen att på egen hand genomföra en förlängning av landsbygdsprogrammen.
Ordförandelandet Irland presenterade ett snävt arbetsprogram för våren, som fick beröm av de samlade jordbruksministrarna. Ett smidigt och effektivt program är nödvändigt för att rådet ska hinna ta reformbeslutet i juni, konstaterade ministrarna.
Medlemsländernas delegationer passade på tillfället att ta upp frågor som de anser vara viktiga. Lettland och Polen efterlyser fortfarande en förlängning av mjölkkvoterna. På önskelistan finns också mer interventionslagring för jordbruksprodukter.
Frankrike och Belgien underströk behovet av en tillräckligt stor jordbruksbudget fram till år 2020. I annat fall riskerar CAP-reformen att urvattnas. Storbritannien ansåg att parlamentets jordbruksutskott vill införa onödigt många marknadsregleringar.
Cogeca-chefen Christian Pèes betonade vikten av en smidig behandling av jordbruksreformen under våren. Detta är nödvändigt för att garantera jordbrukare och kooperativ en utblick för framtidsplaner och investeringar.
EU-kommissionen aviserar sanktioner mot medlemsländer som inte följer de nya kraven på suggbås. Enligt en officiell statistik är grishållningen fortfarande mer eller mindre olaglig i sjutton medlemsländer.
Tio medlemsländer följer det nya direktivet till punkt och pricka. Ytterligare tio länder uppfyller kraven till mer än 90 procent, medan Belgien, Grekland, Irland, Tyskland, Frankrike, Cypern och Portugal är allvarligt försenade.
I gruppen av medlemsländer med en knapp marginal återfinns Finland, där 98 procent av sektorn uppfyller direktivet. Den största anledningen till bekymmer är att EU:s viktigaste grisproducerande länder hänger mest efter.
Konsumentkommissionär Tonio Borg ska i slutet av februari att sända ut de första varningarna för ett förvaltningsförfarande. Han uppmanar medlemsländerna att avstå från importbegränsningar eller bojkotter mot andra EU-länder som bryter mot direktivet.
Brittiska National Pig Association har uppmanat konsumenterna att enbart köpa inhemska grisprodukter som är producerade i lagliga anläggningar. De brittiska grisproducenterna är irriterade över läget, eftersom de har använt de nya suggbåsen ända sedan 1999.
EU:s jordbruksministrar hann också diskutera riskerna för honungsbin i samband med bekämpningsmedel som innehåller neonikotinoider. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa utesluter inte skador på bin. Hälsokommissionär Borg sade att kommissionen inte avser att förbjuda substanserna. Däremot kan det bli aktuellt att införa begränsningar för användningen i växtkulturer som attraherar bin, exempelvis raps.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab