Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
1.2.2013 / Landsbygdens Folk
Britterna utnämnde ombud för matkedjan
Lagstiftningen om den nya matombudsmannen ska inom kort klubbas av i parlamentet. Eftersom det officiella beslutet betraktas som en ren formalitet, ville regeringen i god tid anställa en person för att lägga upp den nya verksamheten.
Valet föll på Christine Tacon, som de senaste elva åren har basat för jordbruksverksamheten inom konsumentkooperativet The Co-Operative Group. Hon utnämndes senaste vecka av konsumentminister Jo Swinson.
Det brittiska matombudet väljs för fyra år i taget. Mandatet kan förlängas med ytterligare fyra år. Huvuduppgiften är att hålla koll på de stora handelskedjorna så att de följer reglerna för god affärssed.
Tacon är en välkänd person inom den brittiska livsmedels- och jordbrukssektorn. Hon ska planera den nya organisationen med mandat att aktivt medla i tvister mellan leverantörer och landets tio största handelskedjor.
Den nya matombudsmannen hoppas att hennes byrå ska bidra till ett ökat förtroende mellan aktörerna inom livsmedelskedjan. Tacon tar också emot klagomål från leverantörer som känner sig illa behandlade. Klagomål kan inlämnas anonymt.
Företag som trakasserar skyddslösa leverantörer ska återkallas till ordningen och kommer att namnges i offentligheten. Ombudsmannen har befogenheter att bötfälla företag som inte följer spelreglerna.
Producentorganisationen National Farmers Union anser att utnämningen är ett steg i rätt riktning. Den nya instansen ökar tryggheten för leverantörerna, som ofta är småföretagare och jordbrukare, säger NFU.
I Bryssel följer man noga med det brittiska initiativet. EU-kommissionen överväger en egen ombudsman för att stävja missbruk inom livsmedelskedjan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab