Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
28.1.2013 / SLC
Landsbygdsnätverket bjuder på ett stort antal evenemang runt om i Finland år 2013
Tyngdpunkten i Landsbygdsnätverkets verksamhet 2013 ligger på analys och presentation av verksamheten och resultaten av programperiodens utvecklingsprogram.  Åtgärderna för att avsluta den innevarande programperioden och förbereda den nya perioden är ett starkt inslag i verksamheten. Temat för verksamheten är fortsättningsvis Spåren in i framtiden. Inom ramen för detta tema skapar vi nya innovativa verksamhetssätt för landsbygdsaktörerna och sporrar nätverket att hitta och aktivera nya aktörer.

År 2013 erbjuder vi aktörerna på landsbygden många mötesplatser. Exempelvis de regionala innovationslägren är ett utmärkt tillfälle att diskutera utvecklingen av den egna regionen med perspektiv på företagsverksamhet eller på ett mer allmänt plan, utgående från regionalutvecklingen eller framtagandet av samarbetsmodeller.

Beredningen och planeringen av den nya programperioden pågår som bäst, och regionernas aktiva insatser i detta arbete behövs just nu. Det finns inga självklarheter: vi måste kontinuerligt och intensivt arbeta med utvecklingen trots osäkerhetsfaktorerna.
 
Kraftig tillväxt inom de internationella projekten
Antalet internationella projekt har fördubblats från fjolåret, och Finland intar en topposition inom internationella projekt på EU-nivå. För närvarande har 60 internationella projekt godkänts i Finland och fler är på väg. Utvecklingen har varit stark, men projekten borde vara ännu fler.

Främjandet av internationaliseringen bygger på att vi skapar och upprätthåller internationella kontakter. Aktörerna behöver forum där de kan etablera, upprätthålla och fördjupa internationella kontakter. Programperiodsskiftet medför emellertid särskilda utmaningar för den internationella verksamheten. Därför är det viktigt att upprätthålla de internationella kontakterna och att också förmedla erfarenheterna och resultaten av det internationella arbetet till andra.

Ett av huvudevenemangen för den europeiska LEADER-verksamheten, LINC 2013, samlar internationella aktörer till Idensalmi. LINC (Leader Inspired Network Community) är ett årligt internationellt seminarium som fick sin början på initiativ av Österrike. Seminariet kombinerar presentationer av god praxis, lokal kultur, europeisk matkultur och samarbete. Huvudansvarig värd för evenemanget i Finland är Ylä-Savon Veturi, men i arrangemangen medverkar också de övriga aktionsgrupperna i Norra Savolax och Landsbygdsnätverksenheten. Det internationella seminariet väntas locka 200 deltagare från länderna i Europa. Det är ett utmärkt tillfälle för LEADER-aktörerna att bygga nätverk och fortsätta utvecklandet av den internationella verksamheten.
 
LEADER-arbetet sätter fokus på kvalitet och identitet

I år arbetar vi systematiskt med kvalitet inom aktionsgruppsarbetet på hela aktionsgruppsfältet. Denna verksamhet bygger på de kvalitetspilotprojekt inom aktionsgruppsarbetet som genomfördes åren 2011 och 2012. Utgående från de pilotprojekt som genomfördes tidigare utvidgas utvecklandet av aktionsgruppernas kvalitets- och ledningssystem så att de omfattar hela landet. För att stödja aktionsgrupperna utser landsbygdsnätverksenheten genom konkurrensutsättning en expert som får i uppdrag att hjälpa aktionsgrupperna i arbetet med att utveckla sina kvalitets- och ledningssystem. Även NTM-centralerna medverkar i processen. Under arbetets gång genomgås aktionsgruppernas och NTM-centralernas gränsytor inom aktionsgruppsarbetet.

Målet är att aktionsgrupperna efter kvalitetsarbetsprocessen har uppgjort en kvalitets- och ledningshandbok på basnivå. Handboken identifierar och registrerar aktionsgruppens egen vision, identifierar och beskriver gruppens processer, definierar personalens befattningsbeskrivningar och behandlar NTM-gränssnittet. Arbetet fortsätter till våren 2014.

Många evenemang under verksamhetsåret
Temaspecifika projektträffar ger en ny infallsvinkel på projektverksamheten. Avsikten med tematräffarna är att utmana projektaktörerna genom att knyta samman teman som avviker från varandra, men som ändå kan ha något att ge varandra. Syftet med detta är att lyfta fram effekten av de resultat som uppnåtts inom ramen för programmet och att visa att de kan överföras. Samtidigt vill man uppmuntra de projektansvariga i deras arbete.

Regionala innovationsläger är ett nytt verksamhetssätt för regionutveckling inom landsbygdsnätverket. Vanligen används innovationsläger som stöd för att skapa och utveckla företagsverksamhet, men denna gång kan aktörerna också välja andra teman för sina läger inom ramen för sina egna regionala utvecklingsstrategier. Detta gör det också möjligt att utveckla andra områden än företagsverksamhet. Regionerna kan utnyttja lägren exempelvis för att utveckla nya verksamhetsmodeller och för att aktivera och rekrytera aktörer. Lägerarrangörer uppmuntras dessutom att utnyttja de tillfällen till nätverksbygge som lägren erbjuder genom att besöka varandras läger och dra nytta av varandras lärdomar när de planerar sina egna läger. Den preliminära ansökningsrundan för innovationsläger slutar 22.2.2013. Ytterligare information om lägren hittar du här.

Personalnyheter i landsbygdsnätverksenheten
Det nya året medförde det första egentliga personbytet inom landsbygdsnätverksenheten. Maria Härkönen började som enhetens ekonomiplanerare 2.1.2013 efter att Sanna Puumala övergått till andra uppgifter. Härkönen svarar för ekonomiförvaltningen och konkurrensutsättningarna vid enheten. Lauri Hyttinen började i december som vikarie för vår nätverkssamordnare Hanna Lilja. Hyttinen svarar för enhetens elektroniska kommunikation och evenemangsarrangemang.
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab