Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.1.2013 / Landsbygdens Folk
EU-meppar vill mjuka upp förgröningen
Utskottet stöder i princip kommissionens förslag till miljökriterier med permanent betesmark, roterande växtföljd och ekologiska fokusområden. Men utskottet anser att miljöprogrammen också ska duga om de fyller samma syften.
Själva förgröningskraven borde bli flexiblare så att minimiarealen för tre grödor skulle höjas till 30 hektar, med lättnader för nordliga områden. För mindre gårdar räcker två grödor.
Utskottet anser att tre procent av arealen är tillräcklig för ekologiska fokusområden på gårdar med mer än tio hektar odling. Andelen kan utvidgas till fem procent år 2016. EU-kommissionen har föreslagit sju procent.
Enligt utskottets åsikt kan upp till femton procent av stöden vara produktionskopplade. Parlamentarikerna vill också höja stödgränsen för förenklade gårdsstöd från 1.000 euro till 1.500 euro.
Utskottet röstade för en förlängning av sockerkvoterna fram till år 2020. EU-kommissionen vill skrota systemet år 2015.
Klartecken i parlamentet fick de omtvistade reglerna om ett tak för stöd till stora gårdar. Medlemsländerna borde få rätt att omfördela femton procent av de direkta gårdsstöden till landsbygdsprogrammen.
Enligt den ursprungliga tidtabellen borde utskottet ha utformat parlamentets ståndpunkter redan i slutet av november men processen har försenats av den stora mängden ändringsförslag.
Onsdagens omröstning skedde med förbehållet att jordbrukets finansiering säkerställs i långtidsbudgeten. Om EU-ledarna skär i anslagen, måste utskottets förslag tas till ny prövning.
Parlamentet klubbar av sin definitiva ståndpunkt i plenum den 11-14 mars. Den slutliga överenskommelsen förhandlas fram i samtal mellan parlamentet och medlemsländernas jordbruksministrar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab