Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
25.1.2013 / Landsbygdens Folk
EU:s gröna åtgärder måste vänta till 2015
I bästa möjliga fall kan CAP-reformen ännu klubbas av före slutet av juni, men det hjälper inte. Det tar alltför lång tid att införa de nya reglerna. Dessutom måste de massiva texterna översättas till alla EU-språk.
Året 2014 blir därmed ett övergångsår. Huvudregeln är att de gamla stöden förblir i kraft. I april eller maj ska kommissionen lägga fram ett konkret förslag med arrangemangen för nästa års stöd.
En provisorisk lösning är nödvändig, eftersom de gällande reglerna löper ut inom detta år.
Ännu för några veckor sedan räknade kommissionen med möjligheten att införa landsbygdsprogrammen i ett tidigare skede. Men också den andra pelaren kommer att försenas.
Kommissionen medger att landsbygdsprogrammen sannolikt måste vänta till 2015. I så fall kommer de bestående programmen att löpa tillsvidare.
Däremot kan ändringar i marknadsåtgärderna möjligen införas redan nästa år, eftersom de inte förutsätter lika omfattande omställningar inom förvaltningarna.
EU-stöden för 2014 förutsätter ettåriga ansökningar. Procedurerna för fleråriga stöd måste ännu formuleras.
De egentliga förhandlingarna om CAP-reformen kan starta så snart medlemsländernas stats- och regeringschefer lyckas komma överens om långtidsbudgeten för perioden 2014-2020, som också fastställer anslagen för jordbrukspolitiken.
Nästa toppmöte om långtidsbudgeten arrangeras den 7-8 februari. Då fortsätter filandet om det kompromissförslag som EU-rådets ordförande Herman Van Rompuy lade fram i november.
Enligt en EU-tjänsteman har Van Rompuy inte för avsikt att lägga fram några nya förslag inför toppmötet. De senaste signalerna från medlemsländernas regeringar tyder på en förbättrad kompromissvilja. EU anses inte ha råd med ett nytt misslyckande.
EU-ordförandelandet Irland bereder sig på att medla mellan de olika viljorna så att ett slutligt avtal om långtidsbudgeten kan nås i februari.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab