Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.1.2013 / Landsbygdens Folk
Kontroversiellt utspel om EU-skatt på köttkonsumtion
Enligt Jordbruksverket borde konsumenterna bidra till en mer hållbar utveckling genom att välja bort det kött som är sämst ur miljösynpunkt. Man efterlyser en bättre märkning för hjälpa konsumenterna att välja rätt. Det räcker troligen inte med frivilliga åtgärder för att nå klimat- och miljömålen, anser Jordbruksverket. Frivilliga åtgärder måste kompletteras med styrmedel.
Administrativa styrmedel i form av tvingande regler och ekonomiska styrmedel som miljöskatter och subventioner är möjliga alternativ. Men sådana borde i första hand införas på EU-nivå. Styrmedel av denna typ kan kompletteras med information och utbildning samt satsningar på forskning och utveckling.
En framkomlig väg är åtgärder som stimulerar eller tvingar producenterna att minska utsläppen av växthusgaser per producerad enhet, anser Jordbruksverket. Lägre utsläpp kan nås genom att både effektivera produktionen och införa nya produktionsmetoder.
En koldioxidskatt på animaliska produkter inom EU skulle minska konsumtionen, anser verket. Jordbruksverket föreställer sig en schablonskatt som riktar sig efter utsläppen av växthusgaser per kilogram kött, beroende på köttslag.
Enligt förslaget kunde också andra livsmedel som bidrar med stora utsläpp beskattas. Den minskning av köttkonsumtionen som koldioxidskatten bidrar till, gynnar även den globala livsmedelsförsörjningen och i vissa fall hälsan, sammanfattar Jordbruksverket.
Den svenska finansministern Anders Borg uttrycker ändå ingen större entusiasm över förslaget till en koldioxidskatt på den svenska köttkonsumtionen.
- Man ska vara försiktig med användningen av skattesystemet. Vi har en koldioxidskatt och den fungerar bra, sade Borg i en kort kommentar till journalister i anslutning till EU:s finansministermöte i Bryssel på tisdagen.
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson understryker att en köttskatt inte är aktuell inom regeringen. En sådan skatt skulle höja priset på kött, provocera fram en svart marknad och öka byråkratin.
Jordbruksverket medger trots allt att köttproduktionen inte är enbart negativ ur miljösynpunkt. Betande djur behövs för att bevara värdefulla naturbetesmarker. Svenskproducerat kött bidrar till sysselsättningen på den svenska landsbygden. Vid utformningen av styrmedel är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv där alla väsentliga hållbarhetsaspekter vägs in. En politik som ensidigt fokuserar på ett enda hållbarhetskriterium kan skapa målkonflikter som minskar den avsedda effekten.
Slutligen bör köttkonsumtionen ställas i relation till annan konsumtion som boende, resande och shopping, som också borde förändras i en mer hållbar riktning, påpekar Jordbruksverket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab