Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.1.2013 / Landsbygdens Folk
Sockerbetsodlarna får hyggligt avtal
Slutligt spikas avtalet först när MTK:s sockerbetsutskott håller möte nästa veckas tisdag, men i stort är det klart redan nu. Priset som odlarna får för sina betor är över 40 euro per ton. Om man räknar med Sucros ökade andel av transportkostnaderna kan man komma upp till ett pris på hela 47,50 euro.
- Jag tycker ändå det är bäst att vi talar om ett pris på över 40 euro per ton och att Sucros har lovat delta i kostnaderna för frakten i högre grad än tidigare, vilket höjer priset, säger Blomberg.
Det finns ändå en klausul som kräver att odlarna nu vågar satsa på betodling. För att det överenskomna priset ska hålla krävs det att odlarna lyckas komma upp till kvoten på 80.999 ton. I annat fall kan priset sänkas med 1,10 euro per ton.
- Om vi har ett normalt år med vanlig väderlek ska det inte vara något problem att fylla kvoten, men visst krävs det att några fler odlare än i fjol vågar satsa på sockerbetor. I fjol odlades betor på 11.700 hektar och vi borde nog komma upp till 14.000 hektar för att fylla kvoten, säger Blomberg.
Hur det går med sockerbetsodlingen på lång sikt i Finland är höljt i dunkel och hänger långt på EU. Kommissionen vill att kvoterna slopas redan 2015, medan lantbruksorganisationerna och EU-parlamentet vill att kvoterna ska få fortsätta till 2020. Resultatet av detta kan kanske bli en kompromiss, möjligen till 2017.
- Odlingsförhållandena i Finland är ändå så krävande och speciella att det nog finns orsak till något slags specialvillkor också efter att odlingskvoterna är borttagna, anser Blomberg.
Blomberg är alltså relativt nöjd med avtalet som Sucros och odlarna har förhandlat fram. Om vädret är tjänligt och skörden normal ska priset på drygt 40 euro per ton ge lönsamhet. Det faktum att det bara finns en enda sockerfabrik i Finland och att den ligger i Säkylä är ändå ett problem, särskilt för många svenskspråkiga odlare.
- Det här avtalet ger lönsamhet, men frågan är hur långt ifrån fabriken det är lönsamt att odla sockerbetor. Många svenskspråkiga bönder odlar långt från fabriken. Avtalet innehåller ändå en förbättring, Sucros deltar nu i transportkostnaderna upp till 150 kilometer, tidigare var gränsen 130. 150 kilometer är nu gränsen för transporttillägg, efter det betalas inget extra för de återstående kilometrarna och då sjunker ju de facto priset, förklarar Blomberg.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab