Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.1.2013 / Landsbygdens Folk
Terrängtrafiklagen blir föremål för öppen beredning
Målet är att i enlighet med principerna för en öppen förvaltning ta till vara medborgarnas synpunkter, erfarenheter och kunskaper på ett så mångsidigt sätt som möjligt redan i ett tidigt skede av lagberedningen. Den öppna beredningen inleddes i tisdags på diskussionsforumet www.suomijoukkoistaa.fi.
- En öppen beredning innebär att människornas kunnande och idéer beaktas redan i planeringsskedet. Det är fint att vara med om ett pilotprojekt som bidrar till en öppen verksamhetskultur av nytt slag i Finland. Alla idéer är välkomna, allt från små kommentarer till väl övervägda förslag, säger miljöminister Ville Niinistö.
I terrängtrafiklagen föreskrivs det t.ex. om anläggande av leder för terränghjulingar och snöskotrar. När resultaten av den öppna beredningen har sammanställts fattar ministeriet beslut om den fortsatta beredningen av propositionen. Deltagarna ska informeras om hur processen fortskrider så att också den fortsatta beredningen sker så öppet som möjligt.
Lagbestämmelser om terrängtrafiken har utfärdats sedan år 1977. Lagen har tidigare reviderats år 1991 och 1995. Terrängtrafiklagen är en del av miljölagstiftningen och hör till miljöministeriets ansvarsområde. Terrängtrafiklagen har nära samband med vägtrafiklagen, som kommunikationsministeriet ansvarar för.
Terrängtrafiklagen tillämpas utanför vägområden, t.ex. i skogar, på åkrar, på gårdar och på isen. Största delen av terrängtrafiken är nyttokörning, där traktorer och arbetsmaskiner används i åker- och skogsarbete. Också användningen av terränghjulingar har ökat kraftigt de senaste åren.
Lagen innehåller en bestämmelse om minimiåldern för förare: I dagsläget måste den som kör i terräng ha fyllt 15 år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab