Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.1.2013 / Landsbygdens Folk
CAP kommer först 2015 medger irländsk minister
Coveney kommer inte att missa ett enda tillfälle att ta upp olika avsnitt av reformen under sin tid som ordförande för jordbruksrådet. Orienteringsdebatter kommer att föras under alla sex ordinarie möten fram till slutet av juni. Den sedvanliga informella träffen för EU:s jordbruksministrar, denna gång i Dublin, kommer också att vikas för CAP-samtal.
Hur det än går, räknar Coveney med att medlemsländerna behöver en övergångsperiod för att ställa om programmen. De nuvarande stöden kommer sannolikt att fortsätta gälla under 2014.
Jordbruksreformen kommer att överskugga alla andra frågor under våren. Irland ska i alla fall också att ta upp andra viktiga frågor på vårens agenda. Föremål för debatt blir bland annat det kommande utsädesdirektivet, hygienpaketet för djur och växter och nya bestämmelser för märkning av viner. Irländarna hoppas på exakta och punktliga förslag från EU-kommissionens sida.
Schemat beror i första hand på nästa toppmöte där EU:s stats- och regeringschefer borde enas om långtidsbudgeten. Enligt planerna ska toppmötet arrangeras den sjunde och åttonde februari men ännu har inga formella inbjudningar gått ut. EU-rådets ordförande Herman Van Rompuy finslipar ännu sina siffror för att öka chanserna för en lyckad kompromiss.
För jordbruksreformen spelar toppmötet en avgörande roll. En ny försening vore fatal. Det handlar inte bara om storleken på jordbrukets anslag fram till år 2020. I vågskålen står också finansieringen av alla planerade förändringar i jordbrukspolitiken.
I kompromissförslaget ingår nedskärningar av gårdsstödet för stora gårdar, en åtgärd som ändå är avsedd att bli frivillig för medlemsländerna. En tredjedel av gårdsstöden ska kopplas till miljökriterier.
Medlemsländerna ska också få möjlighet att fritt omfördela 15 procent av budgetanslagen mellan gårdsstöden och landsbygdsstöden. Den nationella medfinansieringen faller bort om de omfördelade medlen används för kompletterande landsbygdsprogram.
I den första pelaren vill Van Rompuy sänka anslagen för gårdsstödet med tre procent. De planerade strykningarna inom landsbygdsstöden skulle bli kvar och utfalla starkare.
I stället vill Van Rompuy ge ett urval länder en extra tilldelning. På förslag är 700 miljoner euro för Österrike, en miljard euro för Italien, 500 miljoner euro för Finland, 150 miljoner euro för Slovenien och 20 miljoner euro för Luxemburg.
Det blir spännande att se vilka ändringar Van Rompuy försöker lotsa igenom inför toppmötet. Det senaste toppmötet misslyckades främst på grund av att de nettobetalande länderna krävde inbesparingar inom andra områden.
Den franska regeringen har uppgivit att den är nöjd Van Rompuys förslag till jordbruksbudget, förutsatt att alla EU-länder ställer sig bakom det.
Enligt Simon Coveney är medlemsländerna angelägna att nå samförstånd på toppmötet. Coveney försäkrar att Irland kommer att göra allt för att medla mellan de olika viljorna för att mangla fram ett slutligt avtal.
Det ligger i Irlands intresse att få ett bra jordbruksavtal. Irland och Frankrike är de EU-länder som ivrar mest för att bibehålla stöden till det europeiska jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab