Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
18.1.2013 / Landsbygdens Folk
Neonikotinoider kan påverka bin
Efsas experter har bedömt risker som är förknippade med användning av klotianidin, imidakloprid och tiametoxam som behandling av utsäde eller som granulat. Utvärderingen har skett på grundval av olika studier.
Riskbedömningarna fokuserar på tre huvudsakliga exponeringsvägar. Efsa-studien pekar framförallt på riskerna att bina exponeras för damm från frön och granulat vid sådd och tar med sig damm till bikupan.
I sitt utlåtande utesluter Efsa inte en risk för honungsbin, till exempel vid användning på sockerbetor och grödor som planterats i växthus.
Efsas forskare anser att de granskade bekämpningsmedlen inte borde användas för grödor som är attraktiva för bin. Å andra sidan medger experterna att viktiga underlag ännu saknas. Det är därför alltför tidigt att dra definitiva slutsatser.
EU-kommissionen har ombett Bayer och Syngenta att ta ställning till frågan. Kommissionen ska i slutet av januari ännu diskutera användningen av neonikotinoider med representanter för medlemsländerna.
Enligt Bayer CropScience kan förluster av bin bero på flera olika orsaker, bland annat kvalster som parasiterar på bin. Politiska beslut om användningen av neonikotinoider i EU måste därför basera sig på entydiga vetenskapliga slutsatser.
Syngenta hänvisar till flera öppna frågor i samband med Efsas rapport. Enligt Syngenta förefaller Efsas studie att innehålla förhastade slutsatser som är föranledda av ett starkt politiskt tryck.
Den europeiska organisationen Pan Europe kräver ett omedelbart förbud mot neonikotinoider. Pan Europe är en organisation som lobbar mot bekämpningsmedel.
Tidigare i veckan presenterade bland annat Copa-Cogeca, Bayer och Syngenta en rapport som understryker neonikotinoidernas viktiga roll för det europeiska jordbruket.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab