Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
15.1.2013 / SLC
SLC: Växthusnäringens nya beräkningsverktyg för kolavtryck ger klimatsmarta odlare
Pressmeddelande 15.1.2013, Fritt för publicering kl. 11.05.
 
Ett helt nytt beräkningsverktyg för koldioxidavtrycket från växthusnäringen har utvecklats av Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC och Handelsträdgårdsförbundet.
- För att producenter av växthusgrönsaker skall få tillgång till ett verktyg för att beräkna sitt eget kolavtryck och för att kunna minska det egna avtrycket har SLC och producenterna upplevt det som viktigt att aktivt medverka i Greenhousecarbon-projektet, säger Johanna Smith, som är växthusproducent och medlem i projektets styrgrupp.
- Det nya verktyget för att beräkna växthusproduktionens kolavtryck gör det lättare för oss producenter att utveckla produktionen på ett sätt som beaktar miljön, tillägger Smith.
 
Valet av energikälla har stor betydelse för kolavtrycket
Det är viktigt att producenterna i sin egen verksamhet kan beakta miljö- och klimataspekter samtidigt som det är viktigt att förmedla åt konsumenterna att producenterna känner ansvar för miljön och aktivt arbetar för att utveckla en allt mer miljövänlig produktion.
- I projektet konstateras att särskilt valet av energikälla har stor betydelse för det enskilda växthusföretags kolavtryck. Att välja grön el eller att ytterligare öka användningen av inhemskt biobränsle har stor betydelse för avtrycket.  Därför är det också avgörande att det finns en politisk vilja att trygga tillgången till inhemskt biobränsle, säger Smith.
 
Resultat i miljöfrågor genom samarbete
Växthusföretagen har på ett föredömligt sätt ställt upp i projektet och visat väg för hela branschen.
- Nu efter att beräkningsverktyget offentliggjorts är det viktigt att alla aktörer hjälper till och sprider information om verktyget så att beräkningen av kolavtrycket blir en naturlig del i växthusföretagens verksamhet. På så sätt kan också växthusbranschen utvecklas i en allt mer klimatsmart riktning, framhåller Smith.
 
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. företräder knappt 300 trädgårdsföretagare med odlingar på en areal på knappt 940 000 m2.
 
Tilläggsinformation:
  • Johanna Smith, växthusproducent och medlem i Greenhousecarbon-projektets styrgrupp, tel. 041-465 1094
  • SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, tel. 0400 568 342

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab