Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
11.1.2013 / Landsbygdens Folk
Valio höjer mjölkpriset med 30 procent
Trots att konkurrensverket, numera konkurrens- och konsumentverket, beskyllt Valio för att sälja ut basmjölk till partipriser som ger förlust, försäkrar nu Valio att varenda liter basmjölk, som koncernen säljer, har varit lönsam affärsverksamhet.
Det var kort före jul som konkurrensverket meddelade att det framställer till marknadsdomstolen om en påföljdsavgift på 70 miljoner euro för Valio Ab på grund av missbruk av dominerande ställning på marknaden. Verket har också ålagt Valio att upphöra med sitt förfarande.
Konkurrensverket hänvisar till att verkets "utredningar och skriftlig bevisning visar att Valios högsta ledning i februari 2010 fattade ett strategiskt beslut om att bolaget ska försöka eliminera konkurrensen på marknaden för vanlig mjölk i Finland. För att nå målet sänkte Valio grossistpriserna på vanlig mjölk 1.3.2010 till en nivå som låg betydligt under självkostnadspris". Detta enligt verkets meddelande före jul.
På Valio redovisar man för en annan uppfattning:
- Vi har fem professorer i redovisning från Aaltouniversitetet samt Universiteten i Åbo, Tammerfors och Vasa, vars utlåtande stöder vår uppfattning, säger Valios verkställande direktör Pekka Laaksonen i Valios meddelande från i onsdags och fortsätter:
- Inom kooperationen tar man emot all mjölk från producenterna. Enligt konkurrensmyndigheterna är Valios avräkningspris till mjölkproducenternas andelslag en rörlig kostnad i sin helhet. Enligt Valio så har koncernen emellertid förbundit sig att ta emot all mjölk som ägarna producerar och betala ut vinsten av verksamheten i avräkningspriset.
Enligt Pekka Laaksonen kan alltså Valio inte reglera den mängd råvara koncernen köper in.
- Vi tar emot all mjölk för samma pris, oberoende av om mjölken kommer från Utsjoki eller bara några kilometer från mejeriet. Det är finsk andelsverksamhet, förklarar han.
- Den vinst som kommit från marknaden delas ut till mjölkproducenterna via Valiogruppens andelslag. Vinstandelen som flyttas över på producentpriserna bildas av de produkter som bringar mervärde, inte av basmjölken. Det är alltså inte möjligt att minska producentpriset, som konkurrensverket föreslagit, säger Pekka Laaksonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab