Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 18.4.2024
 Grattis Valdemar och Volmar
11.1.2013 / Landsbygdens Folk
Konkurrensverket prickar inte Yara
Den här lösningen kom konkurrensverket fram till i slutet av fjolåret, alltså just innan det nya konkurrens- och konsumentverket hann bildas. Beslutet kom ändå mer än 4 år efter att MTK i augusti 2008 bad verket reda ut om Yara Finland hade använt sin möjliga dominerande ställning för en oskälig prissättning på den finländska marknaden för åkergödsel.
Enligt MTK hade Yara en position på marknaden som gjorde det möjligt för koncernen att flytta de stigande produktionskostnaderna helt över på slutproduktens priser i brist på alternativa utbud.
Konkurrens- och konsumentverket fortsätter att behandla Raisioagros förfrågan från försommaren 2010. Där ber Raisioagro verket utreda om Yara har förfarit enligt konkurrenslagstiftningen, då bolaget inför odlingssäsongen 2009 erbjöd personliga rabatter till de jordbrukare som hade beställt gödsel för höga priser hösten 2008.
Senare den hösten sänkte Yara priserna i två omgångar. Detta alltså trots att bolaget tidigare, bland annat via massmedierna, uppmanade jordbrukarna att beställa gödsel för att undvika stigande priser i enlighet med den så kallade pristrappan som då ännu var i kraft.
Den första sänkningen, som aviserades i början av november, var retroaktiv och gällde även beställningar från oktober. Några veckor senare sänkte koncernen åter priserna, den här gången utan retroaktiv verkan, men följande sommar blev de som köpt gödsel för höga priser under sommaren 2008 erbjudna en engångsrabatt på nya beställningar.
I sitt beslut säger konkurrensverket bland annat att i fall hindren för att komma in i branschen och hindren för konkurrerande företag att expandera är låga, så begränsar det också möjligheterna för ett bolag med möjlig dominans att prissätta sin vara oskäligt.
Verket konstaterar vidare att i en situation där det utöver den faktiska konkurrensen också finns potentiell konkurrens, skulle Yara sannolikt inte kunna höja priserna till en oskälig nivå utan att tappa marknadsandelar till konkurrenterna.
Konkurrensverket har inte heller funnit att det marknadsföringsstöd som Yara har betalat till sina återförsäljare för tillfället skulle innehålla sådana problem som verket tidigare har fäst uppmärksamhet vid.
Medan utredningen pågått har Yara preciserat sina avtalsvillkor och sitt sätt att handskas med återförsäljarna till den del det handlar om marknadsföringsstöden, heter det i verkets beslut.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab