Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
11.1.2013 / Landsbygdens Folk
Danmark satsar på grönare grisproduktion
Ett av dessa delområden är grisproduktionen, som är en viktig näring i Danmark. Danmark exporterar årligen grisar och griskött för drygt fyra miljarder euro. Den danska grissektorn står för en tredjedel av arbetsplatserna inom jordbruket och livsmedelsproduktionen.
Ett problem är att miljöhänsyn ofta kolliderar med grisproduktionens intressen. Vi vill visa att modern grisproduktion kan ske utan kompromisser. Nya grisstallar kan förena djurvälfärd, miljöhänsyn och effektivitet, säger jordbruksminister Mette Gjerskov.
Målet är att utveckla en grisproduktion som skapar nya arbetsplatser utan vare sig störande lukt eller skadliga utsläpp. Svingödseln ska tas till vara och göra nytta, hoppas Gjerskov.
Projektet har fått namnet "Månegrisen", som en parallell till USA:s målsättningar för bemannade månfärder på 1960-talet. USA-regeringen trummade då ihop landets bästa experter för att utveckla ny teknologi för ett konkret mål.
Månegrisen ska bli ett partnerskap för en hållbar och effektiv grisproduktion. Partnerskapet ska förstås inte skicka en gris till månen, men ambitionerna och metoderna är likartade, säger Gjerskov.
Regeringen vill samla en bred expertis inom arkitektur, miljö, grisavel och teknologi i ett och samma partnerskap. Målet är att utveckla en hypermodern grishållning med hög effektivitet utan miljöbelastning.
Gjerskov medger att målsättningen kan förefalla orealistisk. Men grisproduktionen måste ställa upp ambitiösa mål för att klara sig i den globala konkurrensen. Kreativt tänkande är en förutsättning för att utveckla den danska grisproduktionen till ett lokomotiv för tillväxt.
I framtiden ska Danmark inte bara exportera fläskkött, bacon och grisöron. Tanken är att Danmark också ska exportera grön stallteknologi, fortsätter Gjerskov.
Partnerskapet ska dessutom utforma nya och smidiga regler för grisproduktionen. Tanken är att myndigheter inom olika områden ska samarbeta för lösningar som främjar och underlättar gröna investeringar inom grisproduktionen.
Regeringens initiativ välkomas av branschorganisationen Landbrug & Fødevarer. Chefen för organisationens kunskapscentrum för grisproduktion, Nicolaj Nørgaard, ansluter sig till regeringens bedömning att nya och moderna grisstallar har en stor potential.
Enligt beräkningar inom L&F skulle 100 nya miljövänliga stallar med sammanlagt 500.000 grisplatser skapa förutsättningar för två miljoner slakter per år. Det betyder 2.800 arbetsplatser i Danmark och ett årligt exportvärde på 400 miljoner euro.
Därtill kommer cirka ettusen årsverk under etableringsfasen. Enligt Nørgaard skulle detta särskilt gynna landskommuner med ekonomiska problem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab