Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
11.1.2013 / Landsbygdens Folk
Korruption överskuggar Italiens skolfruktprogram
En grupp av chefer och tjänstemän greps nyligen i samband med en polisoperation i Rom. De häktade personerna anklagas för missbruk av tjänsteställning, manipulation av offentlig upphandling och fusk i samband med val av entreprenörer.
Bland de häktade återfinns landets tidigare jordbruksministrar Luca Zaia och Giancarlo Galan, som var medlemmar i den italienska regeringen under premiärminister Silvio Berlusconi.
Enligt polisen har omkring 40 offentliga upphandlingar från ministeriet manipulerats mot mutor mellan åren 2007 och 2011. Tjänstemännen företog ändringar i upphandlingsvillkoren och tog i gengäld emot både gåvor och pengar.
Anklagelserna om korruption berör statliga subventioner till ett värde av 32 miljoner euro. I samband med programmet Frutta nelle scuole, Italiens skolfruktprogram, manipulerades två uppdrag för skolbespisning för sammanlagt 17 miljoner euro.
Polisen utreder också finansieringen av EU-programmet Food4U, där 3,8 miljoner euro har anslagits för att öka medvetenheten om hälsosam kost.
Utöver de häktade cheferna och tjänstemännen misstänks ytterligare 37 personer för medverkan i härvan. Statsåklagaren Nello Rossi betecknar fallet som ett uppskakande exempel på korruption.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab