Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.1.2013 / Landsbygdens Folk
Orättvis straffavgift för böndernas Valio
Enligt konkurrensverket har Valio gjort sig skyldig till missbruk av dominerande ställning på marknaden för tillverkning och partiförsäljning av basmjölk genom att sälja mjölken till partipriser som ligger under självkostnadspriset. Konkurrensverket har också ålagt Valio att upphöra med förfarandet. Valio måste alltså höja sina partipriser på basmjölk.
Konkurrensverket säger sig ha utredningar och skriftliga bevis på att Valios högsta ledning i februari 2010 fattade ett strategiskt beslut om att bolaget ska försöka eliminera konkurrensen på marknaden för basmjölk. Därför, påstår verket, sänkte Valio partipriserna på basmjölk den första mars 2010 till en nivå, som låg betydligt under självkostnadspriset.
Syftet var enligt konkurrensverket att i det närmaste uppnå monopolställning på marknaden och därefter höja priserna tillbaka till den nivå de låg på innan Arla Ingman kom in på marknaden.
- Om marknadsdomstolen följer konkurrensverkets krav är det pengar bort från mjölkproducenternas ficka, vilket känns mycket orättvist, fortsätter Mats Nylund. Jag hoppas och tror i alla fall att Valio frikänns i marknadsdomstolen.
I ett pressmeddelande efter beslutet säger konkurrensverket att "Valio har gjort sig skyldigt till ett mycket allvarligt förfarande som strider mot konkurrenslagen och som har syftat till att skada konsumenternas ställning. Valios strategi har varit att hindra Arla Ingman från att konkurrera på den finländska mjölkmarknaden. Förfarandet har också märkbart skadat verksamhetsförutsättningarna för små mejerier i branschen".
- Det är nog mycket svårt att tro att konsumenterna skulle ha skadats för att Valio sålt billigare mjölk, säger Mats Nylund, som även påminner om att Arla är avsevärt större än Valio.
- Dessutom så finns ju Arla Ingmans mjölk redan på vår finländska marknad, fortsätter Mats Nylund. Hur fungerar konkurrensverket egentligen? Verket angriper systematiskt Finlands bönder, men i handelsledet får man göra precis vad man vill. Verket kom ut med en rapport i fjol där de två stora i handelsledet blev utdömda för sina förfaringssätt, men några åtgärder gentemot handelskedjorna har inte vidtagits.
- Vi producenter får alltså inte konkurrera om våra kunder, men handeln kan köra sitt eget lopp. Den förnyelse av konkurrenslagstiftningen som bereds inom arbets- och näringsministeriet är milt sagt nödvändig men nu står den stilla, bland annat tack vare handelsledets intensiva lobbande.
Enligt Valio håller konkurrensverket felaktigt på att nivån på avkastningen från koncernens specialprodukter ska motsvara kostnaden för basmjölken.
Valio kommer att vidta de åtgärder som konkurrensverket förutsätter, men ansöker samtidigt om förbud mot verkställighet från marknadsdomstolen. Koncernen startar även en besvärsprocess.
I ett pressmeddelande hävdar Valio att koncernen enligt konkurrensverkets order nu tvingas flytta sin goda likvidförmåga, som uppnåtts med hjälp av specialprodukterna, över på partipriset för basmjölksprodukter. Det är speciellt på fettfri mjölk som priset måste höjas.
- Konkurrensverkets krav betyder att Valio inte skulle få erbjuda sina kunder basmjölk till ett pris som skulle kunna konkurrera med prisnivån på importprodukterna. Därför anhåller Valio nu om verkställighetsförbud hos marknadsdomstolen, så att vi inte ska behöva höja partipriserna på basmjölk, säger Valios verkställande direktör Pekka Laaksonen.
- Varför måste man gynna importmjölk genom att förbjuda konkurrens? fortsätter Laaksonen.
Valio framhåller i sitt pressmeddelande att enligt konkurrensverkets sätt att se på frågan är Valios betalning till anskaffningsandelslagen för mjölken helt och hållet en rörlig kostnad. Valio anser däremot att priset delvis är en fast kostnad och delvis en vinstandel som baserar sig på prestationsförmåga. Valio hävdar vidare att koncernens tolkning får stöd av fem professorer i redovisning från fyra finländska universitet.
Myndigheternas krav ändrar i vilket fall som helst inte Valios pris till producenterna, säger koncernen i sitt pressmeddelande och meddelar samtidigt att Valio av konkurrensskäl och så länge processen pågår inte kommenterar skeendet desto mer.
På marknadsdomstolen kan man inte i det här skedet säga hur länge behandlingen kommer att ta. Målet är att frågan ska vara behandlad inom ett år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab