Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
4.1.2013 / Landsbygdens Folk
Nya lådor i SOK en del av utvecklingsarbetet
Enligt vad LF erfar har övriga parter inte uppfattat processen som en dialog, utan uppköparen har ensidigt meddelat om sina nya förpackningskrav.
Eftersom packerierna dessutom tvingas genomföra omställningar i förpackningsprocessen stiger kostnaderna. Samtidigt tvingas packerier, som hittills kunnat marknadsföra sina produkter i en typ av förpackning, nu att packa i olika typer beroende på kunden.
- Vi ser nog så på det att ett stort företag utnyttjar sin position, säger Martin Westerberg, som är medlem i SLC:s styrelse och trädgårdsutskott. Beslutet får stora följder för små odlare.
Handelsträdgårdsförbundet har bett konkurrens- och konsumentverket utreda om S-gruppen använder sin marknadsposition felaktigt genom förpackningskravet.
- Avsikten med att införa mer enhetliga förpackningar än tidigare är att förstärka ställningen för den inhemska produkten, heter det i SOK:s skrivelse.
Ju mer lockande de finländska produkterna visas fram i butiksmiljön, desto mer sannolikt är det att konsumenterna väljer det inhemska alternativet. Importerade grönsaker och frukter säljs redan nu till största delen ur synbara svarta lådor, som är enhetliga till sitt yttre. Detta har länge varit internationell praxis.
- Hjärtbladsflaggan som berättar om frukternas och grönsakernas inhemska ursprung kommer att finnas synligt på den nya transportförpackningen, lovar Ilkka Alarotu och Jari Simolin i skrivelsen. Därutöver framgår ursprunget alltid på prisetiketten i affären. Närmare information om producenten hittar man dessutom på förpackningen enligt tidigare mönster. Producenten har också en möjlighet att sätta sitt eget märke och tilläggsinformation på ändan av transportförpackningen.
- Vi vill understryka de finländska produkternas kvalitet i S-gruppens butiker, heter det vidare i svaret. Vi tror på ett långsiktigt och djupt samarbete med finländska producenter. När vi jobbar tillsammans säkrar vi också produkternas säljattraktion på ett bättre sätt än tidigare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab