Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
4.1.2013 / Landsbygdens Folk
Kongressen förlängde Farm Bill
I likhet med budgetstupet "fiscal cliff" blev "dairy cliff", ett hotande mjölkstup. Den gamla Farm Bill löpte ut under hösten. Utan Farm Bill skulle en gammal, formellt ännu gällande jordbrukslag för priskontroll automatiskt bli giltig vid årsskiftet.
På basen av en svårbegriplig formel skulle priset på mjölkprodukter beräknas enligt 1949 års nivå med vidhängande inflationskorrigeringar. Risken var överhängande att priserna på mjölkprodukter skulle fördubblas under de närmaste veckorna eller månaderna.
Detta kunde avvärjas genom att senaten och representanthuset på tisdagen gick med på att förlänga den nuvarande Farm Bill med nio månader.
Den tillfälliga lagen omfattar bland annat ett skyddsnät för mjölkproducenter mot låga mjökpriser och höga foderkostnader. De direkta stöden till växtodlare fortsätter, likaså stödet för skördeskador. Flera andra program löper emellertid ut.
Farmarnas organisationer är inte nöjda med situationen, men förlängningen av Farm Bill ger politikerna andrum. Förhandlingarna om nästa lagstiftning kan föras i lugn och ro. Processen ska starta på nytt genast då den nya kongressen har etablerat sig. Lagstiftarna har därefter nio månader på sig att skapa ett permanent jordbruksprogram för de närmaste fem åren.
Farm Bill från 2008 borde egentligen ha ersatts med en ny version redan under hösten. Men det nya programmet fastnade i kongressen.
Senaten antog förslaget i juni och representanthusets jordbrukskommitté godkände programmet i juli, men det kom aldrig fram till omröstning. Oenigheten mellan demokrater och republikaner var för stor.
Inför presidentvalet blev det politiska klimatet ännu kärvare. Följaktligen uppsköts hela behandlingen till efter valet, som en del av det stora finanspolitiska paketet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab