Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
30.11.2012 / Landsbygdens Folk
SLC godkände nationella stödpaketet - med förbehåll
Beslutet kom ändå inte helt lätt för SLC. Styrelsen förhandlade långt in på kvällen på tisdagen och fortsatte ännu på onsdag morgon med att jobba fram ett kompromissförslag.
- Vi skulle i princip kunna förkasta stödpaketet som vi gjorde i fjol, med tanke på de dåliga stödnivåerna som drabbar särskilt den enmagade sektorn. Frågan är bara om det är klokt. Det är lätt att säga nej, men det finns risk för att vår trovärdighet som förhandlare lider i framtiden. Med tanke på de viktiga förhandlingarna inför jordbruksreformen 2014 anser jag att det är klokare att godkänna stöduppgörelsen med ett tillägg, sade förbundsordförande Holger Falck inledningsvis.
Fullmäktiges ordförande Stefan Thölix tog också han till orda redan före fullmäktigediskussionen.
- Vi har gått igenom detta på alla möjliga vis och kommit fram till att den här kompromissen är det bästa vi kan åstadkomma, sade han.
Mats Nylund från Pedersöre påminde om att SLC:s uppgift är att försvara sina medlemmars intressen. Han konstaterade ändå att det föreliggande förhandlingsresultatet är så bra det kan bli med tanke på utgångsläget.
- Varje år har husdjursproducenternas stöd krympt i förhållande till växtodlarna, fast vi har stretat emot. Husdjurssektorn har drabbats av kräftgång och svårast har den enmagade sektorn. Det är nu önskvärt att fullmäktige diskuterar så att vi alla vet vad vi besluter om. För vi ska minnas att det finns inget avtal förrän alla bitar är på plats. Och vi ska var och en kunna försvara lösningen gentemot våra medlemmar, påminde han.
Thomas Blomqvist från Tenala ville också han berätta om bakgrunden till kompromissförslaget. Han konstaterade att SLC givetvis inte är nöjt med stödpaketet vad gäller enmagade och trädgårdssektorn, men att läget har varit svårt när ramarna i 141-avtalet är vad de är.
- Att inte godkänna stödpaketet är givetvis ett alternativ, men med tanke på framtiden och kommande förhandlingar är det ändå bättre för SLC att godkänna paketet denna gång. Genom klämmarna pekar vi på de viktiga problemen. Och vi ska också fortsätta att aktivt driva på en fortsättning på 141, sade Blomqvist.
Bert Johansson från Pargas konstaterade att det hela påminner om kommunalpolitik där de viktigaste ärendena kommer upp som extra ärenden som fullmäktige inte har hunnit läsa in sig på på och sedan rekommenderas godkänna.
Henrik Strandberg från Nykarleby var också kritisk och sade att husdjurs- och växthussektorn är viktiga för SLC.
- Den här klämmen är verkligen en miniminivå för att vi ska kunna godkänna paketet. Jag förstår förstås att det är svårt för förhandlarna som har statsmakten på ena sidan och medlemmarna på den andra. Hur man än gör har man ändan bak. Men det är med stor oro jag ser på utvecklingen särskilt inom svinproduktionen. Det är av största vikt att vi starkt försvarar den i framtiden, annars har konsumenterna snart bara polsk och annat utländskt svinkött på bordet, sade Strandberg.
Med det var diskussionen över och fullmäktigeordförande Thölix konstaterade:
- Jag tolkar det som att fullmäktige motvilligt, men trots allt godkänner förslaget, sade han och så föll klubban.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab